Гешев: За справяне с корупцията е необходимо взаимодействие между всички власти

0
133
Иван Гешев
Иван Гешев. Снимка: Прокуратура на Република България

За справяне с корупцията е необходимо взаимодействие между всички власти.“ Това заяви главният прокурор Иван Гешев пред Правната комисия в Народното събрание днес.

В рамките на първите 8 месеца на 2020 неговата институция е наблюдавала 162 000 преписки, като 92% от тях са приключили в законно-установения срок. Едва 2% са оправданите лица. 2948 са осъдените лица по делата от широк обществен интерес. Над 2000 са делата за корупцията, 283 лица са предадени на съд. Само 30 корупционни дела са върнати на прокуратурата. 156 лица са осъдени за корупция. 22 са оправданите лица за корупция.

С над 90% са намелили сигналите за телефонни измами за първите пет месеца на 2020, предава “NOVA”. Пред депутатите Гешев коментира:

„Това  беше хроничен проблем и всичко го възприемаха като нерешим, но той вече не съществува и вече нашите баби и дядовци могат да живият без страх, че последните им спестявания ще бъдат отнети от организирани престъпни групи. Резултатите са впечатляващи въпреки пандемията.“

Според Гешев една от причините за положителната статистика е прекрасното взаимодействие между Прокуратурата и МВР в последните месеци. В отчета си пред правната комисия той изтъкна и успеха на Прокуратурата в борбата с битовата престъпност. Главният прокурор допълни:

„С 22% са намалели кражбите, грабежите с 19%, кражбите на коли с 13,4%. Само  в София се крадяха десетки коли, а в момента има дни, в които няма такъв случай или са няколко на месец. Сериозен е успехът, който е в резултат на работата и той е за най-уязвимите в обществото и това са възрастните.“

Според него обаче остава сериозен проблемът с катастрофите вследствие на употреба на дрога. От 16 000 катастрофи през 2017 г. 10 000 са в следствие на употреба на някакъв вид наркотик.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments