Ватикана: Италианка арестувана след скандал за измама

0
126
Ватикана.
Снимка: Пиксабей

Полицията в Милано съобщи, че е арестувала 39-годишна италианка, която е работила за кардинал Анджело Бечиу, висш служител на Ватикана, който бе понижен миналия месец заради искания за присвояване, съобщава “BBC”. Сесилия Марония казва, че са ѝ били платени 500 000 евро (587 000 долара; 454 000 британски лири) от кардинал Бечиу. Според докладите Марония е арестувана след издаване на заповед на Интерпол по искане на Светия престол. Както Марония, така и и кардинал Бечиу отрекоха всякакви нарушения.

В интервюта за италианските медии през последните дни обвиняемата потвърди, че ѝ е била платена сума от 500 000 евро от кардинал Бечиу чрез компания, която оперира в Словения. Тя заяви, че е получила парите, за да осигури “паралелна дипломация”, за да помогне на мисионерите в конфликтни райони.

Висш източник от Ватикана заяви пред агенция Ройтерс, че Морония е заподозряна в “присвояване и утежнено престъпление в съучастие с други”Твърди се, че кардиналът е разрешил плащанията на Морония, докато е бил номер две в Държавния секретариат на Ватикана, който управлява даренията на Църквата. Пред вестник “Домани” Морония сподели:

“Не съм откраднала нито едно евро.”

Тя също така отрече твърденията, че е любовница на кардинала, като заяви пред вестник Corriere della Sera, че е “политически анализатор и експерт по разузнаването” с “мрежа от отношения в Африка и Близкия изток”, за да защитава представителите на Ватикана в чужбина.

72-годишният кардинал Бечио неочаквано подаде оставка миналия месец, разкривайки, че това му било наредено от папа Франциск. Той каза, че е заподозрян, че е давал пари от църквата на братята си. Кардиналът участва в спорна сделка за инвестиране в луксозна лондонска сграда със средства на Църквата, която оттогава е обект на финансово разследване. Той отрече да е извършил неправомерни действия и защити сделката за имоти в Лондон.  Оставките на това ниво на Ватикана са изключително редки.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments