Нагорни Карабах: Армения и Азербайджан се споразумяха за прекратяване на огъня

0
149
Военни действия
Снимка от Pixabay

Армения и Азербайджан се споразумяха за временно прекратяване на огъня в конфликта, свързан със спорния регион Нагорни Карабах. Руският външен министър обяви споразумението малко преди 03:00 часа московско време след 10-часови преговори в руската столица. Сергей Лавров заяви, че сега двете страни ще започнат „сериознипреговори.

Повече от 300 души са загинали, а хиляди други са били принудени да напуснат домовете си след избухването на последните прояви на насилие в продължителния конфликт, което се случи на 27 септември. Военните действия ще бъдат прекратени по обяд местно време днес, за да може да се извърши размяна на затворници и прибиране на труповете на загиналите.

Нагорни Карабах се управлява от етнически арменци, въпреки че официално е част от Азербайджан. Двете бивши съветски републики се обвиняват взаимно за последното избухване на насилие в региона, което е в най-тежката си форма от десетилетия насам. Русия има военна база в Армения, като наред с това и двете държави са членове на Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС). Москва обаче поддържа добри отношения и с Азербайджан.

Какво е най-новото по случая?

Вчера арменското министерство на отбраната заяви, че размириците в региона продължават през целия ден, въпреки преговорите, проведени в Москва. В четвъртък Армения обвини Азербайджан в умишлено обстрелване на историческа катедрала в Нагорни Карабах. Снимките показват сериозни щети в катедралата „Свети Спасител“ в град Шуша (известна като Шуши на арменски език). Междувременно Азербайджан заяви, че вторият по големина град – Гянджа, и районът Горанбой са били обстрелвани от арменските военни сили, при което е загинал най-малко един гражданин. В разговор с „BBC“ по-рано тази седмица арменският премиер Никол Пашинян предупреди, че в региона се извършва „геноцид“ и добави, че „Армения е земя на арменците.“.

Сблъсъците са принудили половината от населението на Нагорни Карабах – около 70 000 души, да напуснат домовете си, разкриха властите. Главният град в региона – Степанакерт, беше подложен на няколкодневни обстрели, като много от жителите му се приютиха в мазета, а наред с това голяма част от града остана без ток. Армения и Азербайджан започнаха война заради Нагорни Карабах още през 1988-94 г., като в крайна сметка обявиха прекратяване на огъня. Те обаче така и не постигнаха споразумение по спора, свързан с въпросния регион.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments