84-ти ден на гражданско недоволство: Два паралелни протеста се провеждат в София

0
146
Протест
Снимка: Архив

В 84-ия ден на гражданско недоволство в София се провеждат два паралелни протеста. За втора поредна сряда от „Правосъдие за всеки“ организират демонстрация пред Съдебната палата с искане за оставката на Иван Гешев. Според тях неговото оттегляне от поста е по-важно дори от това на Бойко Борисов.

Протестиращите са на мнение, че докладът от Брюксел днес обръща внимание на факта, че у нас не може да се прави разследване срещу главния прокурор, предаде „bTV“.

Недоволните граждани говорят още за политически назначения във Висшия съдебен съвет, които са свързани с обвинител номер едно и с прокуратурата като цяло.

От своя страна председателят на „Да, България“ Христо Иванов обяви, че поведението на европейските институции ясно е показало промяната в нагласите спрямо Бойко Борисов. Това според него е дълъг процес и в белгийската столица не са искали да си отварят очите, защото на Европейския съюз не му трябва още една страна като Полша и Унгария. Сега обаче нещата са се променили.

Междувременно в късния следобед от Съюза на съдиите излязоха с позиция, в която настояват да се стартира процедура за освобождаването на Иван Гешев от неговия пост.

В София на площад „Независимост“ се провежда и традиционният антиправителствен протест. След 19:00 часа недоволните граждани започнаха да се събират, като се очаква след 21:00 те да се отправят на шествие към „Орлов мост“.

Исканията им остават непроменени. Те настояват за оставката на кабинета на Борисов и на главния прокурор Иван Гешев. Хората искат още да бъдат свиквани предсрочни парламентарни избори и да се въведе машинно и дистанционно гласуване.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments