Обиди и прекъсвания бележат първите дебати между Тръмп и Байдън

0
82
Флаг на САЩ
Снимка от Pixabay

Президентът Доналд Тръмп и съперникът му от Демократическата партия Джо Байдън влязоха в ожесточени дискусии относно пандемията от COVID-19, здравеопазването и икономиката. Първите дебати се проведоха хаотично, а обстановката беше напрегната, на фона на личните обиди и многократните прекъсвания на речта на двамата опоненти.

Тръмп изказа остро позицията си през 90-минутния дебат, опитвайки се да предизвиква Байдън почти всеки път, когато вземаше думата. Президентът подчерта, че демократите се опитват да повлияят на президентските избори през ноември с бюлетини по пощата и отправи критики към начина, по който реагират на действията на белите расистки групи в страната. Крис Уолъс от „FoxNews“ така и не успя да въведе ред по време на дебата, тъй като Тръмп многократно игнорира призивите му да остави Байдън да говори свободно. Двамата претенденти за поста в Белия дом проведоха дискусии помежду си и си размениха обиди в напрегнатата политическа надпревара. Те се затрудняваха да изкажат позицията си без да бъдат прекъсвани. В един момент раздразненият Байдън избухна след многократните прекъсвания на Тръмп: „Ще млъкнеш ли, човече? Това е толкова непрофесионално.“ „Мисля, че за страната ще бъде по-добре, ако позволим и на двамата да говорят с по-малко прекъсвания. Призовавам Ви да направите това!“ – каза Крис Уолъс.

Вчера над 1,3 милиона американци са се включили в ранното гласуване. Двамата кандидати се качиха на сцената пет седмици преди изборния ден на 3 ноември, за да се опитат да повлияят на броя избиратели, които все още се колебаят в позицията си. За Тръмп, на 74 години, дебатът вчера беше един от малкото останали шансове да промени траекторията на надпреварата, макар че повечето социологически проучвания показват, че той ще изгуби, тъй като повечето американци не одобряват неговото отношение както към пандемията, така и към протестите заради расовата несправедливост, която той демонстрира. 77-годишният Байдън е има известна преднина пред Тръмп в националните социологически проучвания, въпреки че данните разкриват, че разликата в подкрепата на двамата засега не е голяма. Засега е трудно да се каже дали проведените дебати ще повлияят на решението на избирателите.

Тръмп многократно и неуспешно се опитваше да предизвика Байдън и да го принуди да направи гаф, но самият той не да даде почти никакви убедителни аргументи защо смята, че е  кандидатът, най-подходящ за справяне с основните проблеми на страната. Свръхагресивното му представяне по време на събитието вероятно ще предизвика възторг в основните му поддръжници, но шансът е малък да спечели голям брой нови гласоподаватели, особено от жените, живеещи в предградията, които бяха възмутени от държанието на президента заради неговата разединяваща и заядлива реч, смятат експертите.

Предстоят още дебати между Тръмп и Байдън, насрочени за октомври, а вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс и вицепрезидентът на Байдън, Камала Харис, ще се изправят очи в очи  следващата седмица. Дебатът вчера се проведе след месеци на расови протести срещу несправедливите действия на полицията срещу чернокожите американци, които бяха предимно мирни, но някои от тях доведоха до жестоки сблъсъци между протестиращите с либерални и десни политически възгледи.

Тръмп, който се възползва от размириците, за да наложи посланието си за „закон и ред„, беше попитан дали е готов да осъди  действията на белите расистки групи и да ги призове да отстъпят. Първоначално той заяви, че е готов да направи всичко в името на мира, но след това добави, че по-голямата част от насилието идва от хората с леви политически убеждения. „Това не е десен проблем. Това е  проблем на лявото крило. ”, каза той. Държавният глава повтори неоснователните си оплаквания, че бюлетините, пуснати по пощата ще доведат до широкомащабни измами на изборите и отказа да приеме за истинни резултатите от изборите или да се ангажира с мирен трансфер на властта, ако изгуби в надпреварата. Байдън на свой ред призова американците да изготвят план за гласуване и увери избирателите, че Тръмп ще си отиде от политическата сцена, ако той спечели. Той каза още, че няма да обяви победа, докато резултатът не бъде потвърден.

Мерки в борбата с вируса

Байдън се изказа критично към подхода на Тръмп в борбата с пандемията от COVID-19, който до този момент е причинил смъртта на повече от 200 000 американци. Той обвини президента, че не е успял да защити гражданите, защото е бил по-загрижен за икономиката. „Той се паникьоса или се фокусира върху фондовия пазар„., каза Байдън, като добави, че Тръмп е настоял отделните щати да възобновят рано дейността на икономиките си и така е увеличил заплахата от пандемията.

Часове преди дебата, Байдън представи публично данъчните си декларации за 2019 г. и призова Тръмп, който е подложен на критики заради факта, че години наред не е обявил своите публично, да направи същото. Байдън направи тази стъпка два дни, след като вестник “The New York Times” съобщи, че Тръмп е платил само 750 долара федерални данъци върху доходите си през 2016 и 2017 г. – и нито един през 10 от предходните 15 години. Информацията разкри още, че президентът е декларирал големи недействителни загуби от бизнес предприятия си в продължение на години. Тръмп е известен с факта, че от години се стреми да запази личните си финансови данни в тайна. По време на дебата Байдън подчерта, че Тръмп е успял да изиграе данъчния кодекс, така че да плаща по-ниски данъци, отколкото плаща една учителка. Тръмп отговори, че е платил милиони долари данъци, но заяви, че не може да го докаже, докато не приключи одитът. Той каза още, че като бизнесмен се е възползвал от данъчното законодателство, за да плаща по-малко.

Защита пред съда

Двамата опоненти влязоха в споровe относно усилията на Тръмп да повлияе на назначаването на нови членове на Върховния съд на САЩ след смъртта на либералния съдия Рут Бадер Гинсбърг този месец. Байдън добави, че мястото на Гинсбърг трябва да се запълни след изборите, когато стане ясно кой ще бъде президентът. Той каза още, че един по-консервативен Върховен съд би застрашил клаузите на Законът за защита и достъпна грижа, известен като „Obamacare“. Върховният съд ще изслуша устните аргументи по въпроса скоро след изборите по настояване на администрацията на Тръмп, който се стреми да въпросния закон, включително популярната му застрахователна защита, насочена към някои групи пациенти. Демократите твърдят, че републиканците са лицемерни, тъй като искат по-бързо да заемат поста с избран от тях човек, както се случи през 2016 г., когато отхвърлиха кандидата за поста, посочен от Обама, твърдейки, че трябва да се изчака до изборите през ноември.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments