Какво ще се случи с бездомната Атанаска от Бургас?

0
154
Бездомник
Снимка: Wikimedia commons

Въпреки че не са здравно осигурени, десетки хора без дом минават през отделенията на университетската болница в Бургас. Причината – търсят подслон, защото нямат право да бъдат настанени в социален дом. Такъв е и случаят на 60-годишната Атанаска. Според лекари, които вече месеци наред се грижат за нея, жената е изгонена от близките си и изоставена на произвола. Често тя лежи в градинката пред Спешно отделение.

„Снощи бях нощна смяна, отидох да проверя как е, контактна и адекватна беше, но мисля, че за едно животно някой би се загрижил повече, отколкото за жив човек“, коментира неврохирургът д-р Светослав Тодоров за „Нова телевизия“.

Всеки ден покрай жената минават пациенти и близки на хора, настанени за лечение в болницата.

„Нямам думи, пред Спешното да не й помогнат, не знам. Направо ми се реве“, споделя Мая.

От Спешното разказват, че Атанаска вече е била в болницата. Приели я в кардиологията, въпреки че няма заболяване, което да налага лечението ѝ там, но така ѝ осигурили временен подслон. След изписването ѝ жената останала пред болницата.

Случаят на Атанаска не е прецедент. В района на болницата е открит и Наско – също без дом. Екипите на Спешно отделение разказват, че са се превърнали в благотворителна организация.

Сега Атанаска е настанена в Дом за бездомни лица, но ще може да остане там само месец.

„Уведомена е на предходен етап Районна прокуратура, тъй като тя има близки. Да се направи проучване, каква е възможността те да полагат грижи за нея“, заяви Алина Конкьова от Агенцията за социално подпомагане в Бургас.

Според Конкьова няма възможност тази жена да бъде настанена в социален дом, защото нямала експертно решение на ТЕЛК и е в трудоспособна възраст.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments