Русия обеща реципрочни мерки, след като България изгони двама дипломати

0
70
Знаме на Русия
Снимка: Wikimedia commons

Русия заплаши с реципрочни мерки, след като България изгони двама нейни дипломати. Вчера те бяха обявени за „персона нон грата“ и им бяха дадени 72 часа да напуснат страната. Причината е, че прокуратурата ги уличи в шпионаж на Българската армия.

По-късно беше обявено, че дипломатите са от службата за насърчаване на търговията, а Русия изрази съжаление за решението на София. Ответните мерки ще бъдат съобщени на по-късен етап.

От Москва посочиха още, че тези действия се правят с цел да навредят на конструктивното руско-българско сътрудничество, предаде „News.bg“.

Това е третият път за по-малко от една година, в който България гони руски дипломати. Както Искра.бг ви съобщи по информация на „24 часа“ обявените за „персона нон грата“ са Сергей Николашин и Вадин Биков. Единият е действал от 2016 година, а другият е у нас от миналата година.

Срещу двамата дипломати са събрани доказателства в три различни направления. Те са търсили класифицирана информация за плановете за модернизация на въоръжените сили. Тук несъмнено попада и придобиването на F-16 от Съединените щати.

Второто направление е идентифицирането и влизането в контакт с ключови служители от Министерството на отбраната, отговарящи за обществените поръчки.

Особено любопитно е и третото направление, по което са действали руските разузнавачи. Това е придобиването на секретна информация за българската отбранителна промишленост.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments