При наличието на коронавирус в училище НЗОК ще заплаща тестовете на децата

0
333
Проф. Петко Салчев
Проф. Петко Салчев, Снимка: Скрийншот от видео на БНТ

При потвърден случай на коронавирус в училище Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ ще заплаща PCR тестовете на децата. Това съобщи пред „Дарик Радио“ управителят на НЗОК проф. Петко Салчев. Решението за това дали да се тестват всички ученици от класа обаче ще се взима от Регионалната здравноосигурителна каса.

Според проф. Салчев ситуацията в школата е нормална и учебната система е подготвена за случаите на COVID-19, които има и ще има. Управителят на НЗОК е на мнение, че малко повече се преекспонират отделни случаи в момента и според него това е заради личностните действия на място.

До 3000 PCR теста за коронавирус заплаща на ден НЗОК, стана ясно още от неговите думи. Цената е 60 лева. Ако обаче човек реши да си направи сам тест в лаборатория, той ще трябва да плати 120 лева. Проф. Салчев съобщи, че тази бройка от 3000 теста на ден не се достига. Той подчерта, че НЗОК е подготвена финансово и няма нужда от актуализация на бюджета й заради разпространението на коронавируса у нас.

По данни на здравната каса и на информационната система до момента са били хоспитализирани над 5200 души. В момента приблизително около 600 са в лечебни заведения. Интензивните места пък са 2800 при 34 настанени към днешна дата.
Лечението на един пациент с COVID-19 струва на здравната каса между 1200 и 1700 лева.

Проф. Салчев коментира и кои дейности излизат най-скъпо на НЗОК, като съобщи, че това са: хирургията, ортопедията, онкологичните заболявания.

Управителят на НЗОК призова хората да спазват всички хигиенни мерки и подчерта, че коронавирусът трябва да се управлява като епидемия от какъвто и да е вид. Той каза още, че това е страшен вирус на индивидуално ниво.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments