Премиерът уважавал протестиращите, но би ли ги поканил на среща, за да обсъдят исканията им?

0
104

Премиерът Бойко Борисов заяви, че уважава протестите на гражданите. Той твърди, че няма случай протестиращи с конкретни искания към правителството да не са били чути и след това да не им е бил решен проблемът. Изказването си направи пред журналисти в Кърджали, където присъства на освещаването на новия манастирски комплекс „Свети Йоан Предтеча“, за чието изграждане бяха отпуснати близо 2 милиона лева.

Припомняме, че вече над 2 месеца граждани протестират в цялата страна с искане за оставка на правителството и на главния прокурор. Хората са разочаровани от управлението на кабинета „Борисов 3“. Твърдят, че то е пропито от корупция, а част от лозунгите гласят „Мафията, вън!“.

Премиерът посочи, че трябва да се прави разлика между протестиращите и провокаторите, които хвърлят бомби и къртят София. Той обясни:

„Бих коментирал протестите, ако едната вечер говори този, който би бил социалният им министър, на другата вечер – финансовият, на третата – икономическият, да чуем как ще управляват, освен да искат бесилки и ковчези.“

Коментарът му е направен по повод многохилядния протест „Великото народно въстание“ на 2 септември, при който в продължение на над час и половина част от протестиращите замеряха силите на реда с различни предмети, сред които и самоделни бомбички. Политолози твърдят, че в резултат на една вечер и заради футболните агитки, които според полицията са основните провокатори, не трябва да се омаловажават протестите и исканията на хилядите граждани, които вече 2 месеца настояват за оставки.

Ден преди „Великото народно въстание“ столичани пък се събудиха с листовки по автомобилите с бесилка и текст „Оставка или смърт“. Върху бесилката пише „Не ядосвайте народа“. Малко по-късно през същия ден бяха намерени „обесени“ кукли с надпис „Оставка“ на няколко столични моста. Към момента не е обявено официално кой ги е поставил.

По време на посещението си в Кърджали Борисов напомни на партиите, които искат да управляват, че предстоят избори и всяка една от тях трябва да каже какво възнамерява да направи – за пандемията, за социалната, за икономическата и за другите сфери и откъде ще бъде осигурено финансиране за това.

„Тогава ще им блеснат истинските физиономии. Те са били са във властта.“

Част от партиите, както и някои движения, подкрепиха протестите. Те изтъкнаха, че сред демонстрантите има такива с много разумни искания и трябва да бъдат изслушани. Към момента няма информация да се е провела официална среща между протестиращите и управляващите. В резултат на гражданското недоволство от ГЕРБ предложиха законопроект за нова Конституция и да се свика Великото Народно събрание.

Междувременно по време на посещението на Борисов в Кърджали стана ясно още, че възстановяването на манастира „Свети Йоан Предтеча“ е започнало преди 10 години, като с помощта на държавата комплексът вече е действащ духовен център.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments