Президентът на Франция Макрон призова Ливан да сформира ново правителство

0
118
Себастиан Курц смята идеите на Макрон за утопия. Снимка: Общомедия
Себастиан Курц смята идеите на Макрон за утопия. Снимка: Общомедия

Френският президент Еманюел Макрон призова Ливан бързо да сформира ново правителство, след като назначи новия си премиер, съобщава “BBC”Бившият посланик на Ливан в Германия Мустафа Адиб пое новата роля с подкрепата на повечето депутати.

Висши ливански служители казват, че посредничеството на Макрон е от решаващо значение за постигането на консенсус по назначаванетоПоследното правителство подаде оставка след опустошителната експлозия в столицата Бейрут на 4 август. Най-малко 200 души бяха убити от взрива, причинен от амониев нитрат, съхраняван небезопасно в пристанището на града.

Макрон пристигна в Бейрут в понеделник за второто си посещение след смъртоносната експлозия. По време на престоя си той се очаква да подтикне ливанските политици да се справят с корупцията и финансовите загуби. В разговор с репортери той каза, че трябва да се сформира ново правителство “възможно най-скоро” – нещо, което Адиб вече обеща.

Но по време на посещението си Макрон е бил посрещнат от протестиращи, скандиращи “Не на Адиб” – знак, че назначаването на Адиб се разглежда от някои като продължение на статуквото на страната. Демонстрантите организират масови митинги в Ливан от октомври, призовавайки за цялостно преразглеждане на политическата система. Властта до голяма степен се основава на сектантски интереси в страната и последното правителство е обвинено в неефективно и елитарно ръководство.

Политическите назначения и много работни места зависят от принадлежността към една от безбройните религиозни общности в Ливан, което доведе до покровителство, приятелство и ендемична корупция. 

Назначаването на Адиб идва във време на дълбока криза за Ливан, която все още е силно разклатена от взрива, който също остави хиляди хора ранени и много области в руини. Още преди експлозията страната имаше сериозни финансови затруднения, тъй като валутата се срина, безработицата скочи и бедността нараснаТой също се бори с въздействието на пандемията от коронавируса, която усложни икономическата рецесия.

Кой е Мустафа Адиб?

48-годишният Адиб беше назначен за посланик на Ливан в Германия през 2013 г. Той е доктор по право и политически науки, а преди това е преподавал в университети в Ливан и Франция. Той е служил и като съветник на бившия ливански премиер Наджиб Микати.

Група бивши министър-председатели, включително Саад Харири, който ръководи основната ливанска сунитска мюсюлманска партия „Движението на бъдещето“, обяви, че подкрепя Адиб, след като разгледа няколко имена в неделя. След номинирането си Адиб заяви, че “е необходимо да се сформира правителство за рекордно кратко време и незабавно да се започне прилагането на реформи, като се започне със споразумение с Международния валутен фонд”.

В исторически план сформирането на правителства е отнемало седмици или месеци преди встъпването в длъжност на нов министър-председател, въпреки че партиите са изразили готовност да ускорят процеса при настоящите обстоятелства.  Докато не бъде уговорена нова администрация, правителството на оттеглящия се премиер Хасан Диаб ще продължи да изпълнява ролята на служебен кабинет.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments