Руският опозиционен блогър Егор Жуков е пребит

0
118
Русия
Снимка от Pixabay

Известният руски опозиционен блогър Егор Жуков е бил пребит в Москва, след което е откаран за лечение в болница. Полицията е започнала разследване на нападението. Негови поддръжници публикуваха снимка във Facebook, на което се вижда окървавеното му и подуто лице. Нападението е станало близо до дома му вчера  вечерта, обясниха те, цитирани от BBC.

През декември Жуков, на 22 години, получи тригодишна условна присъда по обвинение за „подстрекаване към екстремизъм“. След нападението младежът е обяснил на разследващите, че двама неидентифицирани мъже са го нападнали на улица „Рашпупкин“ и са го ранили, се казва в полицейско изявление, цитирано от агенция „Interfax“.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че полицията разследва нападението и добави: „Да се ​​надяваме, че виновните ще бъдат идентифицирани и наказани съгласно закона.“

Жуков се изявява и като политически коментатор в ефира на Руското радио. Той беше арестуван миналия август по време на протести, критикуващи изключването на независими и опозиционни кандидати на изборите в Москва.

По-рано вчера Жуков заяви в своя канал в YouTube, че не бил допуснат до магистърски курс по кино в престижното Висше училище по икономика в Москва, макар че първоначално е бил приет в него. Той предполага, че това е свързано с политическата му дейност. Междувременно Песков, говорител на Кремъл, заяви, че е против свързването на въпросното нападение с предполагаемото отравяне на най-известния руски участник в кампанията срещу президента Владимир Путин – разследващият блогър Алексей Навални.

Опасенията на Германия за състоянието на Навални

Навални все още се лекува в интензивно отделение в Германия. Той е в състояние на кома, като медиците предполагат, че е бил отровен. Германия призова Русия да направи повече за изясняване на предполагаемото отравяне. Навални беше транспортиран от Русия за Германия преди девет дни. В петък от болницата, в която е настанен заявиха, че е в тежко, но стабилно състояние.

Поддръжниците му смятат, че е бил отровен от вещество, разтворено в чаша чай, който е изпил на летище в град Томск, Сибир, преди да се качи на полета си.

Коментирайки отношенията с Русия, министърът на външните работи на Германия – Хайко Маас заяви, че те са обтегнати. „Санкциите остават в сила и ще продължат, докато основанието за тях не се промени. В момента са надвиснали тъмни облаци и, разбира се, очакваме Русия да допринесе повече за изясняването на случая с Навални.“, каза още той.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments