Гражданин сигнализира ОЗБГ, че измамници събират пари за глухонеми в Бургас

0
221
Пари
Снимка: Pixabay

Гражданин е подал сигнал до Организация за закрила на българските граждани /ОЗБГ/, че измамници събират пари от хората в Бургас, като твърдят, че са за глухонеми. Мъжът се казва Цветомир Христов и е попаднал на тях преди дни пред мол „Плаза“.

Цветомир е бил с жена си, когато мъж с папка е отишъл при тях, представяйки се за глухоням. От добро сърце двамата решили да дарят 2 лева. Мъжът обаче започнал да ръкомаха и да настоява, че трябва да получи по 20 лева. Когато са му отказали, той се ядосал и си тръгнал.

Малко по-късно, на излизане от търговския център, Цветомир видял, че измамниците всъщност са двама. И двамата са носели папки. Той се е запътил към тях с идеята да снима организацията, за която работят. За съжаление не успял. Мъжете се качили в сиво “BMW“ с регистрационен номер „IL05DMN“ и потеглили.

Цветомир обаче не се отказал. На 2 август се е свързал със следователи от Областната дирекция на МВР в Бургас.

„От познати в системата разбрах, че са предимно румънци, но тези си бяха докарали и превоз с израелска регистрация. Парите ги събирали и после по казина в Слънчев Бряг. Изключително нагли, които таргетират предимно жени и млади семейства. Надявам се да се задейства имунната система на гражданите, така тези няма дори да могат да ги спират“, е написал в сигнала си до ОЗБГ Цветомир Христов.

Това не е първият случай, в който се събират пари с папки в Бургас. На 30 юли 2019 година лидерът на ОЗБГ Стефан Петров задържа двама румънски граждани. Те са действали на територията на града в продължение на три години. Събирали са пари за деца и за болни хора. Карали са гражданите, които са дарявали средства, да се подписват в папки, уж за отчетност на получените пари.

На 30 юли преди една година обаче се случва следното – Стефан Петров вижда двамата румънци и започва да ги следи. През това време звъни на 112 и координира действията си с тези на полицаите. За 10-15 минути, времето, през което ги следи, става свидетел как четири или пет човека им дават пари. Единият от тях е майка с малко дете в количка.

Преди “Компаса” в центъра идват полицаи и Стефан Петров хваща единия от румънците, а полицаите задържат другия. Отвеждат ги в Първо Районно управление.

Какво се случва?

На следващия ден същите тези двама румънци продължават да събират пари от граждани по улиците на Бургас. Междувременно Стефан Петров е изпратил писмо до румънското посолство за ограничаване на измамниците, защото се оказва, че същите са били забелязани и в други градове.

На 31 юли първоначално Петров ги вижда до църквата „Света Богородица“ докато шофира, но не успява да спре. Малко по-късно ги засича при Гъбката в Морската градина. И в двата случая те най-спокойно продължават да събират пари от излъганите граждани.

Стефан Петров и Георги Братанов от ОЗБГ успяват да задържат отново двамата румънци, като този път с тях има момичета. По-късно се оказва, че те също са част от схемата. Единият от румънците е хванат след гонка и дори е ударил ръката на Петров, която се е подула. Той отново се е обадил на телефон 112 и след няколко минути е пристигнала полиция. Измамниците отново са били задържани и отведени в Първо Районно управление.

Малко по-късно пред Първо РУ са се събрали още няколко души. Така се оказва, че измамниците са седемпет момичета и две момчета.

Дали в сегашния случай, за който сигнализира Цветомир Христов, полицията ще се задейства и ще издири и прибере лицата, които са събирали пари за глухонеми, предстои да разберем. Гражданите също трябва да бъдат внимателни и да не дават от средствата си на такива хора, които искат пари за каузи, обикаляйки по улиците на морския град.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments