Не предоставиха право на отговор на Константин Бачийски!

0
3307
Константин Бачийски. Снимка: Искра.бг
Константин Бачийски. Снимка: Искра.бг

Във връзка с публикувана статия в информационния сайт „Флагман“ на 28.07.2020 г., която според общественика Константин Бачийски съдържа неверни твърдения,

свързани с него и доброто му име, той е поискал право на отговор, който не му е бил предоставен.

В писмо до медиите общественикът изпрати текста за право на отговор, който публикуваме без редакторска намеса:

„Уважаема г-жо Коралска,

С голямо внимание изслушах изказването ви по казуса „Росенец“ по време на сесията на Общинския съвет и с още по-голямо внимание изчетох публикацията с думите ви в информационния сайт „Флагман“. Поне сте посочена като автор на текста.

Не предоставиха отговор на Константин Бачийски!
Скрийншот от сайта Флагман

Позволявам си да споделя с вас, че тълкуванието ви на фактите около този случай е невярно.

Не бих си позволил да обсъждам събития от началото на този век, защото от 28 април до ден днешен аз настоявам да бъде разрешен един единствен казус, този с общинския път в парк Росенец, водещ до сараите на политик от прехода.

Права сте да твърдите, че градоустройството не се прави на площади и не се рисува на коляно.

Би трябвало обаче да се съгласите, че ако градоустройството, което вие правите в кабинета си, изкарва хората да протестират по площадите, значи нещо не е наред. Или в градоустройството, или в хората, които го изготвят.

Позволете ми да изразя несъгласие с внушението ви, че всичко е било известно още през 2018 год.

Това не е така. Тогава съветниците възложиха на общинската администрация да изготви проект на ПУП за тази част от парк „Росенец“, като в решението никъде не е гласувано да се деактува общинският път към „сараите“ от публична общинска собственост в частна.

Това решение се появи едва през април 2020 год, след като извънредно ни беше представен проектът.

Всъщност вие сте имала достатъчно време да изработите безброй други негови варианти, в които да защитите обществения интерес и да не предизвикате обществено недоволство.

Вместо това вие сте създала точно този вариант и въпреки, че сте имала две години на разположение, осигурихте на съветниците едва няколко часа преди гласуването на 28 април, за да се запознаят с предложения от вас проект.

Сигурно сте очаквала гласуването да е безпроблемно, защото никой няма да вникне в детайлите, където беше скрит пътят към „сараите“.

Учуден съм, че с лекота твърдите, че „някакъв бетон“ край покоите на един почетен председател не осигурява достъп до плажа.

За мен е абсолютна изненада да установя, че вие не знаете или не искате да знаете, че общинският път на това място продължава в бетониран участък, създаден върху терен, държавна собственост, който практически свършва на плажната ивица.

Не предоставиха отговор на Константин Бачийски!
Пътят, който стига до пясъчната ивица

Дали това е законно или незаконно бетониране, бихте могла да установите сама, но е сигурно,че нищо не налага строителството на алтернативен път до плажа, защото достъп има и в момента.

Същевременно е необяснимо това как пропускате да споменете в защитните си речи важната подробност, че новият път, който предлагате да се изгради, стига отново до държавен имот, но без върху него да има изградено продължение, което да води до брега.

И още една изключително важна подробност, която прикривате.

Заявявате, че до 2013 год. Община Бургас не е разполагала с нито един кв. см. собственост в Отманли, но съществуват достатъчно на брой документи, които доказват, че Община Бургас до 2013 год. е притежавала около 5000 дка и е много интересно какво се случва с тях. Ако случайно не разполагате с тези документи, готов съм да ви услужа и помогна.

И понеже постоянно споменавате за съгласие на заинтересованите страни, се питам дали приемате като такава и българските граждани, които на 11 юли явно изразиха несъгласие с вашия проект.

Не предоставиха право на отговор на Константин Бачийски!
Хиляди българи на протеста в парк „Росенец“

Не е възможно оттеглянето на спорната точка 3 да вкара всички и всичко в „безтегловност“, защото през април месец поискахме от кмета и администрацията да преработят плана, запазвайки общинската собственост върху улицата, да предложат на „заинтересованите страни“ друг имот, различен от пътя към „сараите“, а при несъгласие да отчуждят необходимите терени.

Но всичко това би било възможно, само ако общинската администрация има желание да свърши съвестно своята работа. Вместо това вие загубихте три месеца да убеждавате хората в смисъла на един проект, който защитава по-скоро частни интереси и в крайна сметка, който беше оттеглен изцяло.

Заедно с мнозинството на ГЕРБ-Бургас в Общинския съвет се опитвате да внушите, че изграждането на пречиствателна станция и канализация на Ченгене скеле /Рибарско селище/ е под риск, но не казвате, че този проект не е предмет на оттеглената докладна записка.

Още повече, че за него има влязъл в сила ПУП от 2013 год. и в момента от Общината дори се провежда обществена поръчка за избор на изпълнител.

Не би трябвало да съществува риск за този проект, но ако все пак се появи такъв, вероятно причината ще е липсата на достатъчен управленски капацитет на общинската администрация и начинът на оттеглянето на докладната, входирана от ГЕРБ-Бургас.

От три месеца ние и хиляди българи ви призоваваме да премахнете нерегламентирано поставените огради върху общинския път към „сараите“.

Не предоставиха право на отговор на Константин Бачийски!
Нерегламентирано поставената ограда

Призоваваме ви и сега да го направите по възможно най-бързия начин, за да бъде осигурен свободен достъп до плажа и за да не се налага отново българи от цялата страна да ви подсещат за това.

Г-жо Коралска,

Пожелавам ви да продължавате да работите в полза на обществения интерес по такъв начин, че повече да не се случва хиляди наши сънародници да излизат с национални флагове, за да протестират срещу вашите решения.

С уважение,
Константин Бачийски“

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments