Почитаме Свети пророк Илия и героите на Илинденско-Преображенското въстание

0
239
църква ,иконостас
Снимка: Авторска

Българската православна църква почита днес паметта на Свети пророк Илия. Родолюбивите българи се покланят и пред героите на Илинденско-Преображенското въстание. То избухва на 2 август (нов стил) 1903 година в Македония, а на 19 август същата година в Охридско. Въстанието е връхна точка на националноосвободителната борба на македонските и тракийските българи. Около 30 000 души от засегнатите региони на Османската империя бягат в България при потушаване на народния бунт.


Свети Илия е живял по времето на израилския цар Ахав, който почитал идоли. Според житието светецът извършил чудеса, благодарение на които много хора повярвали в Бог. Поверието разказва, че след неговата смърт огнена колесница с огнени коне го отнесла в небето, затова е изобразен по същия начин на иконите.

Счита се, че на този ден морето е много опасно и взима най-много жертви. Не бива да се влиза във водата, за да няма удавени хора.

Свети Илия е почитан и като господар на летните гръмотевиците и градушките. На много места в страната се правят курбани и събори.

На Илинден имен ден празнуват хората с имена Илия, Илиян, Илинда, Илин, Искра, Илина, Илияна, Илиан, Илиана, Илко, Илчо, Илка, Лина, Личо, Юлия.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments