Премиерът с извънредна пресконференция за случилото се в парк Росенец

0
343
Бойко Борисов. Снимка: МС
Бойко Борисов. Снимка: МС

Много ми е мила държавата и много неща се правят. Не ми се иска да се разрушат дълги години труд и след това да има много проблеми. България много пъти е взимала грешни решения. Искам да го предотвратя.

Това заяви премиерът на България Бойко Борисов на извънредна пресконференция в сградата на Министерския съвет, където взе отношение по наболялата в последните дни тема, свързана със случилото се в парк „Росенец“.

Там служители на Националната служба по охрана (НСО) не допуснаха бившия правосъден министър и настоящ съпредседател на „Демократична България“ Христо Иванов:

Христо Иванов отива, дебаркира на брега, като целта му е видимо провокативна. Кой отива на плаж със знаме? Не мога да го виня, всяка партия има право на избор. Той е посрещнат от охранители, но нищо не предполага тяхното действие. Сега го виждам този клип, но аз просто виждам артисти. Един върви и носи знаме, а друг го бута до водата.

Най-голямото му възмущение по негови думи идва от действието на охранителя, хвърлил флага – наясно, че го снимат:

Свършва сценката и къде отидоха? Да подкрепят държавния глава. А Иванов подкрепя онзи, от когото е нападнат пряко – този, който управлява НСО. Защо мен ще държат отговорен?

Той обясни, че държавния глава носи еднолична отговорност и с назначаването на директора на НСО, което значи подбора, подготовката и обучението на всички служители:

Смятате ли, че един средно интелигентен човек, когато го снимат, ще хвърля българското знаме? И те го хващат и го бутат, и гледат в камерата, и джапкат и си пътуват обратно.

Борисов зададе и въпроси, свързани с това защо трябва да затваря дискотеки и барове, като най-висшият орган – президентството, не спазва мерките. Премиерът изтъкна също, че ако от Щабът не направят публичен медицински дебат, ще отвари всичко, а отговорен за това ще е президентът:

Едни могат да бъдат глобявани, а други не.

Министър-председателят коментира, че заинтересувани лица искат да изкарат, че ГЕРБ и ДПС работят в екип, но той им благодарил публично за случаите, в които са го подкрепяли в парламента. По негови думи никога не са делени кметовете и винаги са си разделяли отговорността за парите за нови училища, канализация, улици.

ДПС подкрепили предложението за закупуването на изтребителите Ф-16, както и намаляването ДДС-то за ресторантите и книгите. Така той оприличи партията като прогнозируема.

Борисов обясни, че Прокуратурата влиза и в сградата на Министерския съвет. Той обаче не взима отношение в работата им. Научавал от медиите за задържането и пускането на негови зам.-министри и министри. Напомни, че ако има причина, винаги иска оставки и зададе следния въпрос:

Каква е разликата между министър и секретар на президента? И аз виждам министрите ми с белезници…

Според него събитията са свързани и с информацията, че България ще влезе в Еврозоната. Днес вечерта се очаква потвърждение от Европейската комисия.

По информация на Борисов, ако успеем няма да се стига до фалити на банки, ще се вдигне кредитния рейтинг на държавата, ще намалеят лихвите и ще бъдем сред най-успелите в Европейския съюз (ЕС).

Съществува ли дясномислещ човек, който да няма представа какво значи да влезеш в Банковия съюз, да си в ЕРМ 2, т.е всички останали – Корнелия, Мая, Румен, Божков. Има ли сценарии, има и сценаристи.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments