Нигерийският шахматист Оладапо Аду от три месеца е „заседнал“ в Кот д’Ивоар

0
161
шахматист Оладапо Аду
Снимка: Facebook

Най-добрият нигерийски шахматист Оладапо Аду сподели, че се чувства „травматизиран“, след като преди 12 седмици му се наложи да остане в Абиджан (Кот д’Ивоар) поради затварянето на границите на родната му страна. Той е заседнал в ивуарийския град от 24 март, докато се е опитвал да се върне в Нигерия от турнир, предадоха от „ВВС“.

Аду беше пътувал от САЩ към Сиера Леоне, където представляваше Нигерия на индивидуалното първенство по шахмат “Зона 4.2”, завършило преждевременно на 20 март. Там той е искал да затвърди и мястото си като най-добрия шахматист в Африка. Нигериецът не е успял да се качи на полет от Фритаун (Сиура Леоне) до родния Лагос и е тръгнал по суша натам, но след три дни път не е бил допуснат в Гана на границата на Кот д’Ивоар. В момента бил отседнал у приятели на друг състезател от турнира – ивуариеца Симплис Делгундо.

„Аз живея с непознати в непозната земя. Това е толкова травмиращо и деморализиращо“, каза Аду пред „BBC Sport Africa“. „Разочарован и разбит“ е от отношението, което е получил от федерацията по шах и правителството на Нигерия.

„Трябва да контролирам емоциите си – толкова много ми се е насъбрало.“

Ситуацията е станала още по-тежка, след като багажът му е изчезнал на граничния пункт и вече 3 месеца не е бил намерен. Делгундо, най-добрият шахматист на Кот д’Ивоар, е помогнал на Аду да си намери стая, която дели с още трима други. Нигериецът му е много благодарен като казва, че ако не е бил той е щял да остане на улицата.

Подобно на много други нигерийци, Аду е потърсил помощ от нигерийското посолство, но без успех. Той също бил в контакт с Нигерийската федерация по шах (НФШ), но заяви, че усилията му не давали резултат. Това противоречало с изказванията на президента на федерацията Адейеми Лекан, който каза пред „ВВС“, че е в постоянна комуникация с Аду и се е обърнал към Министерството на спорта от негово име.

Лекан също така твърди, че осигурил по 200 долара на месец да бъдат давани на Аду от федерацията по шах в Кот д’Ивоар, докато е там. Аду обаче настоя, че не е получавал такива пари.

„Президентът на НФШ имаше среща с членовете на ивуарийския съвет, но нищо не излезе. Те не са направили нищо, за да облекчат ситуацията.“

Президентът на федерацията по шахмат на Кот д’Ивоар също потвърди твърденията на Аду, но заяви, че е извършил еднократно плащане в размер на 172 долара към Симплис, за поддръжката която е оказал на Аду, докато е оставал в дома му.  Нигерийското министерство на спорта тепърва щяло да отговаря на въпроси на „BBC“.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments