Почти половин млрд. лева се губят ежегодно от некоректно отчитане на обороти

0
72
Министър на финансите Владислав Горанов
Снимка: Министър на финансите Владислав Горанов

По консервативни оценки почти половин милиард лева се губят ежегодно от некоректно отчитане на продажби и обороти, съобщи финансовият министър Владислав Горанов по време на парламентарния контрол днес.

„Над триста и тридесет от тях са от неплатени данъци и осигуровки в т.нар. кешови икономически сектори – заведения за обществено хранене, барове, дискотеки, търговци на дребно на храни и облека, места за настаняване, останалите – над 160 млн., са неплатени публични задължения от търговци, извършващи продажби през електронни магазини“, каза министър Горанов, цитиран от БТА.

По повод това министърът припомни за предложените за обществено обсъждане промени в Наредба Н-18 от 13 декември 2006 г. за регистриране и отчитане чрез фискални устройства на продажбите в търговските обекти, изискванията към софтуерите за управлението им и изисквания към лицата, които извършват продажби чрез електронен магазин. Целта на промените е борбата със сенчестата икономика.

Според данните, цитирани от министъра, спрямо 2014 г. с 50 на сто се подобрява събираемостта на данъчните приходи, или близо 14 млрд. лева повече, което надхвърля темповете на нарастване на икономиката.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments