Причастяването с обща лъжичка по време на извънредно положение не е престъпление

0
159

На 12 април 2020 г. беше празникът Цветница. Хиляди хора посетиха църкви и християнски храмове, а много от тях и се причастяваха. Изключение не правиха и храмовете „Св. св. Кирил и Методий“ в Бургас и „Света Неделя“ в София, които посрещнаха стотици миряни.

По същото време България бе хваната в примката на „извънредното положение“ заради коронавируса и здравният министър издаде десетки заповеди, които ограничаваха, налагаха и заповядваха. Част от тези документи бяха лишени от всякакъв смисъл, но когато имаш господари правиш не това, което е нужно, а това което ти кажат.

МВР, разни други учреждения, премиер, генерал, лекари и всякакви компетентни люде тръбяха непрестанно да се спазват мерките, които са наложени, за да няма глоби, прокуратура, съд и присъди. Голяма част от българския народ подходи разумно и не слушаше брътвежите, които ни заливаха от антибългарски телевизии, и по своему им се противопоставяше.

Бургаският новинарски сайт Зона Бургас излъчи следното видео, на което се вижда как хората се причастяват с една обща лъжичка.

 

От Искра.бг изпратихме сигнал до Главна прокуратура, за да направи проверка по случая и да установи дали се нарушава заповед на здравния министър, предписание или мярка, които имат за цел да ограничат пандемията.

На видеото се наблюдава струпване на хора в закрито обществено помещение, които не носят предпазни маски, свещениците също са без маски и не отричат, че причастяват с една лъжичка всички хора. В чл. 355 от Наказателния кодекс /НК/ е написано:

Чл. 355. (1) Който наруши наредба, правила или мерки, издадени против разпространяването или появяването на заразна болест по хората, се наказва с лишаване от свобода до три години и глоба от хиляда до десет хиляди лева.
(2) Ако деянието е извършено по време на епидемия, пандемия или извънредно положение, свързано със смъртни случаи, наказанието е лишаване от свобода до пет години и глоба от десет до петдесет хиляди лева.
(3) Който наруши наредба, издадена за предотвратяване на хранителни отравяния, се наказва с пробация или с глоба от сто до триста лева.

От Прокуратурата пренасочиха сигнала към Окръжна прокуратура – Бургас, а тя от своя страна реши, че компетентният орган е Районна прокуратура – Бургас, която постанови, че отказва да образува досъдебно производство и за двата храма.

Една от причините е, че съвестен гражданин е подал сигнал за софийския храм преди Искра.бг, но на него са отказали да образуват наказателно производство. Тъй като сигналите са идентични и решението е идентично.

Мотивите са, че при така установената фактическа обстановка липсват данни за извършено престъпление от общ характер. Мотивите са и на основание чл.199, ал.1, връзка с чл.24, ал1, т.6 от Наказателно-процесуалния кодекс /НПК/.

Или както е написал непознат автор:

„В България има две неща, които са над закона и са недосегаеми: корупцията и църквата.“

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments