Адвокати са против задължителното хоспитализиране

0
153
Министър Кирил Ананиев
Министър Кирил Ананиев, Снимка: Скрийншот от видео на NOVA

Иска се отмяната на задължителното болнично лечение при открит COVID-19 на хронично болни, хора над 60 годишна възраст и с невъзможност за изолация или лечение у дома. За четиримата адвокати поискали това от Върховния административен съд съобщиха от „БНР“.

Заповедта за такова лечение е на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и е в сила от 14 май. Искът против нея е на юристите Мария Шишкова, Емилия Недева, Снежана Стефанова и Теодор Стоев. Те твърдят, че Законът за здравето изрично гласи, че болнична изолация и лечение се предписва единствено от директора на РЗИ и по предложение на лекар. По тази причина Кирил Ананиев не е компетентен да хоспитализира определени категории пациенти със заповед.

В допълнение, адвокатите не разбират защо това да се случва по признак „възраст“. Пишат, че не е ясна причината хора под 60 години да избират дали да са изолирани вкъщи или лекувани, а тези над 60 години да са принудително изпращани в болници за лечение. Юристите искат да знаят какво би било лекувано задължително, ако липсват симптоми на вируса, за да се спази правилото възрастните над 60 да са хоспитализирани „независимо от клиничното протичане на заболяването“. В жалбата им се пита също защо пациенти с хронични заболявания и задух, включително деца, са счетени като по-опасни от хора без тези характеристики.

Адвокатите настояват, че „никой от нас не може да бъде подлаган на лечение против волята му“. Ако се налагат изключения от това, то те подлежат на строг съдебен контрол.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments