Космически полет: Секретна американска военна ракета бе изстреляна в космоса

0
206
Atlas V
Снимка: NASA

Американските военновъздушни сили успешно изстреляха ракетата “Atlas V”, която ще отведе космическата совалка “X-37B” в орбитата на Земята за изпълнението на секретна мисия, предаде “BBC”. 

Ракетата бе изстреляна от космическата площадка на нос Канаверал в неделя, ден след като лошите метеорологични условия от събота отложиха изстрелването. 

Совалката, чието техническо наименование е Орбиталeн Тестови Апарат (от англ. Orbital Test Vehicle) има за мисия да пусне в земната орбита сателит, както и да изпробва нова технология за излъчване на електроенергияИзстрелването беляза шестата мисия на совалката. 

Мисията бе посветена на здравните работници от първа линия и на всички, пострадали от глобалната пандемията от коронавирус. На товарния отсек на ракетата бе изписано „Америка е силна”

“X-37B” е секретна програма, за която се знае малко. Информацията от страна на Пентагона е оскъдна, като няма сведения какви са техническите способности на космическия летателен апарат.

Знае се, обаче че “X-37B” ще е изпълни „повече научни експерименти, от която и да е друга мисия”, уточни секретарката на Военновъздушните сили на Америка Барбара Барет малко по-рано този месец. 

Сред експериментите, за които има информация, са изследване на ефектите на космическата радиация върху растителните семена и върху други материали. 

Програмата “X-37B” бе стартирана през 1999, като летателният апарат визуално наподобява умалена версия на екипажната совалка на американската космическа програма от 2011. Подобно на нея, тя също е способна да се завърне в земната атмосфера при завършването на мисията си. 

Построената от Боинг совалка има соларни панели за поддържане на полета в орбитата на Земята, като е дълга 9 м, има размах на крилете от 4,52 м и обща маса от 4 989 кг.

Първият полет на космическия апарат бе през април 2010, като се завърна на Земята след осем месеца прекарани в орбитата ни.

Последната мисия бе в края на октомври 2019, при която изкара 780 дни в орбита, с което общото прекарано време в космоса на совалката стана повече от седем години.

Продължителността на текущата мисия не е обявена.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments