Как да разграничим алергиите от коронавируса?

0
244
Болест
Снимка: Pexels

Голяма част от симптомите на различните алергии се припокриват с тези на COVID-19, припомня за „БНР“ доц. Мария Стаевска – ръководител на Катедрата по алергология към Медицински университет и на Клиниката по клинична алергология на Александровска болница.

Общи симптоми са кашлицата, зачервените очи, задуха и кихането. С предстоящият пик на пролетните алергии тя смята, че симптомите лесно биха могли да паникьосат неспециалист. За пациенти имащи алергии от години те няма да са изненада, но за тези, които нямат предишен опит, Стаевска обясни как да се диференцират двата проблема.

Основната разлика е, че при COVID-19 се появява температура, която е крайно нехарактерна при алергиите. И при двете ще има хрема и евентуално запушване на носа, но COVID-19 предизвиква по-скоро болки в гърлото, докато алергиите причиняват сърбежи. Ако някой има астматични пристъпи, към проблемите с алергиите се добавя и свирене в гърдите (особено нощем) и пристъпи от задух.

Доцентката също отбелязва различните усещания за дискомфорт, които предизвикват дезинфектантите. Хора с повишена чувствителност на горните дихателни пътища, наричана още неврогенно възпаление, при помирисване на дезинфектант могат да получат задух, кашлица или пристъп. Дезинфектантите също силно изсушават кожата поради съдържащите се агресивни вещества и разрушават липидния ѝ слой. За да се ограничи този иритативен дерматит се препоръчва употребата на медицинска козметика и козметика без консерванти след измиване.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments