До вторник се очаква да пристигнат тестовете за Банско, тестването ще започне веднага

0
88
Covid-19
Снимка: Pixabay

В понеделник или във вторник се очаква да пристигнат тестовете за Банко и веднага след това ще започне тестването на хората. Това заяви председателят на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски по време на брифинг в Министерски съвет.

„Когато пристигнат тестовете в Банско, тогата ще бъдат тествани хората. Засега имаме уверението от фирмата, че ще пристигнат в понеделник или вторник. Това ще ни даде време да се направи точен и ясен план къде ще се тестват хората, защото самите хора в Банско и в РЗИ са изненадани от информацията, която им подадохме за броя на хотелите, броя на заведенията, които са посетени от гражданите с установени положителни резултати за коронавирус. Те са изключително голям. В момента се прави това уточняване в РЗИ кои точно контингенти ще бъдат обхванати, които ще бъдат на случаен принцип и кои задължително“.

Генерал Мутафчийски добави, че няма данни за нови регистрирани случаи през изминалото денонощие в Банско.

По време на брифинга стана ясно, че страната ни не изнася защитни облекла, защото все още не е наситила родния пазар.

„България не изнася защитни облекла, защото още не е наситила своя пазар и то най-вече звената, които наистина са на предния фронт с коронавирус инфектирани. Това са отделенията, в които се работи. Те са все още с ниска наситеност на болни. Независимо от броя на пациентите, екипите са едни и същи. Трябва време, за да можем да насмогнем с облеклата“.

„Намаляването на новорегистрираните случаи на коронавирус може да се тълкува само по един начин. Още първите анализи от Китай сочат, че две седмици преди да възникне епидемията се вземат мерки, се намалява с над 70% броя на заразените. Намаляването на новите случаи е израз на навременно взетите мерки. Това, че улиците у нас са пълни, ще ни се отблагодаря по някакъв начин“.

Генерал Мутафчийски посочи, че тестването за COVID-19 продължава да бъде същото.

„Тестват се хората, които имат признаци на заболяване, контактни лица от първи ред и персонал, който се занимава със заразените, както и рискови групи“.

„Има достатъчно интензивни легла, които да са подготвени за пациенти с коронавирус. Те са отделни бройки и са отделени от останалите легла в интензивните отделения на болниците. В момента има по-малко заболели от други заболявания отколкото в предишните месеци, включително и смъртността. Има снижаване на заболеваемостта. Продължаваме да следим. Смъртността през тази година е с над 10% по-малко от миналата година“.

Спирт има навсякъде, твърди експертът. Той напомни, че са били освободени над 100 тона спирт от Държавния резерв и още над 150 тона от Агенция „Митници“. По думите му във всяка аптека и магазин има дезинфектанти.

Директорът на Дирекция „Модернизация на администрацията“ в Министерски съвет Красимир Божанов представи информационен портал на правителството за коронавируса, който започва работа от днес. В него е събрана цялата информация и документи, нужни на обществеността, свързана с COVID-19.

Портал
Снимка: Скрийншот от видео
Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments