Германски експерти: Как да съживите отново икономиката след пандемията?

0
93
Коронавирус
Снимка: Pixabay

Как да съживите икономика, която е повлияна негативно от пандемия? Отговорът е: много, много внимателно, пише „CNN“.

Макар че новият щам на коронавируса продължава да се разпространява по целия свят, европейските правителства започват да кроят планове как да отворят отново фабрики, офиси и училища, като в същото време сведат до минимум шанса за разрастване на пандемията. В понеделник Австрия заяви, че постепенно ще започне да отваря отново магазините си след Великден, превръщайки се в първата страна в Европа, която ще направи тази стъпка.

Правителствата са подложени на натиск, тъй като от тях се изисква да обяснят плановете и мерките, които ще предприемат, за да се справят с нарастващите икономически разходи в борбата си с коронавируса. Налице са и опасенията, че веригите за доставка на храна и здравните служби няма да издържат на натиска, ако ограниченията продължат прекалено дълго.

Въпреки че ограничителният режим вероятно ще трае седмици, а в някои държави и месеци, подробното планиране, направено сега, би могло да защити уязвимите хора и да помогне на икономиките да се възстановят по-бързо, когато пандемията приключи и ограниченията паднат. Погрешните действия могат да доведат до още по-мащабна пандемия, допълнителни ограничения в работата и обществения живот, както и до много повече икономически проблеми.

В Германия, където 100 000 души са дали положителна проба за коронавирус и близо 1600 са починали, група икономисти, юристи и медицински експерти препоръчват постепенно възраждане на най-мощната икономика в Европа, което би позволило на определени индустрии и работници да възобновят дейността си, докато се предприемат стъпки за предотвратяването на повторна пандемия от инфекцията.

Дузина учени изразиха становището си в доклада, публикуван миналата седмица от Института за икономически изследвания Ifo, в който твърдят, че не очакват ваксина или ефективно лечение на коронавируса да бъдат налични преди 2021 г. Ето защо Германия трябва да подходи към борбата срещу болестта „по-скоро като в маратон, отколкото спринт“.

„Бъдещите мерки трябва да бъдат проектирани и подготвени по такъв начин, че от една страна да могат да гарантират добро здравеопазване, а от друга, да могат да бъдат поддържани стабилни през необходимите периоди от време“, пишат експертите.

Германия нареди затварянето на училища, ресторанти, детски площадки, спортни съоръжения и повечето магазини, което ще бъде в сила най-рано до 20 април, тласкайки и без това засегнатата икономика, към дълбока криза. Говорителят на правителството Стефен Зайберт заяви в понеделник, че все още не може да предостави точен график за премахване на ограниченията. Ifo прогнозира 20% спад на БВП на страната тази година, ако режимът продължи три месеца.

COVID-19
Photo: Pixabay

Как да съживим икономика?

Германското правителство е в процес на въвеждане на икономически пакет за спасяване на засегнатите от кризата, на стойност до 750 милиарда евро (825 милиарда долара), който включва мерки за стимулиране на кредитирането в бизнеса, както и такива за подпомагане на компании и съкратени работници. Пакетът е сред най-щедрите, прилагани някога в световен мащаб.

Докладът на Ifo предполага, че сега страната трябва да създаде национална работна група от експерти и публични представители, които да дадат препоръки как да се облекчат ограниченията в работата и обществения живот и кога индустриите могат да възобновят дейността си. Връщането на работа, например, би могло да бъде доброволно за служителите.

В експертния доклад се казва още, че на отрасли като телекомуникациите и автопроизводството, които допринасят най-много за икономиката, трябва да се даде приоритет, докато работата, която лесно може да се извършва и от дома, трябва да продължи да бъде дистанционна. Детските градини и училищата ще се отворят сравнително скоро, защото младите хора рядко проявяват тежки симптоми, а освен това родителите не могат да работят, ако детските заведения и училищата останат затворени.

Без клубове или големи събития

Компаниите, които произвеждат здравни продукти или компоненти, също трябва да се отворят скоро, докато хотелите и ресторантите биха могли да го направят само по много внимателен и контролиран начин, защото е трудно хората да спазват социална дистанцията в такива заведения. Дискотеките и клубовете засега трябва да останат затворени, като наред с това не бива да се провеждат събития с голям брой зрители. 

Експертите твърдят, че е възможно в различни региони да бъдат определени различни разпоредби. Ограниченията могат да бъдат облекчени първо на места с нисък процент на заразени или с намален риск от предаване на инфекцията, като например в селските общности. С течение на времето регионите, в които населението е развило имунитет срещу вируса, биха могли да получат разрешение за възвръщане на нормалната дейност с по-малко ограничения.

Това, разбира се, изисква координирани и мащабни тестове за коронавирус. Необходимо е също така цялостно обучение за правилна хигиена и нови правила, изискващи използването на лични предпазни средства.

Експертите препоръчват също така Германия да увеличи масово производството на защитно облекло и маски, да разшири капацитета си за производство на лекарства и ваксини и да създаде платформа за информационни технологии, която да позволява стратегическо планиране на ситуацията.

Докато работната група отправя препоръки, политиците и бизнес лидерите ще издават наредби кога да се премахнат ограниченията. Според експертите възстановяването на дейността на икономиката трябва да се контролира преди всичко от самите институции и компании.

Covid-19
Photo: Pixabay

Поглед към Китай

Страните, които се опитват да стартират отново дейността на своите икономики, като същевременно предотвратяват втора вълна от пандемия от коронавирус, могат да вземат пример от Китай относно мерките, които дават резултат.

Страната вероятно претърпя първия си икономически спад от десетилетия насам, през първото тримесечие, след като правителството наложи драстични мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса.

Китай предприе агресивен план за спасяване на икономиката си, като стартира политики и кампании, целящи да подтикнат хората към работа, да насърчат доверието на бизнеса и да защитят възможно най-много компании от фалит.

Пекин харчи милиарди долари за медицински консумативи и лечение и влага средства в инфраструктурни проекти, с което се цели създаването на нови работни места.

В страната бяха премахнати пътните блокади, като това позволява на хората да пътуват по-свободно в райони, където изглежда, че вирусната вълна е утихнала.

Все пак е твърде рано да се каже, че всичко е напълно ясно. Повдигат се нови въпроси относно това дали може да се вярва на данните за инфекцията, докладвани от Пекин.

През уикенда беше забелязан огромен брой хора, които посещават туристически обекти. Някои търговски обекти възобновиха работата си твърде рано, което усложнява усилията за борба с пандемията. Един от водещите производители на титан в страната отвори фабриките си през февруари, след което дейността отново беше замразена заради заболели работници.

Нуждата от баланс

Д-р Антъни Фаучи, най-добрият експерт по заразни болести в Съединените щати, заяви наскоро, че макар опазването на общественото здраве да е негов основен приоритет, налагането на ограничителен режим на обществото и икономиката за твърде дълго време би имало нежелани негативни последици.

На свой ред бившият британски премиер Тони Блеър заяви пред радио BBC в понеделник, че е ужасен от икономическите щети, които режимът нанася на икономиката на Обединеното кралство, като загубите са оценени на стойност 2,4 милиарда британски лири (2,9 милиарда долара) на ден.

„Ако ситуацията продължи за дълъг период от време, това ще се отрази и на способността ви управлявате ефективно здравната си система“, каза още Блеър.

Според Фаучи постигането на необходимия баланс е въпрос, който се разглежда всеки ден от държавите по света, докато коронавирусът продължава да се разпространява.

„Хората са зависими от веригите за доставки на храна“, обясни той пред New York Times. „Това може да доведе до гладуване. Хората имат заболявания. Ако драстично прекъснете достъпа им до всичко това до момент, в който то вече не съществува, „сътресението“ в обществото може да бъде наистина катастрофално.“

„Трябва да се убедим, че следим за запазването на баланса“, добави той.

Превод: Глория Йорданова

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments