Коронавирус: Демократите в САЩ ще забавят избирането на кандидата си за президент

0
57
Байдън срещу Сандърс
Снимка: Скрийншот от видео във Facebook

Демократите бяха принудени да забавят определянето на своя кандидат, който ще се изправят срещу Доналд Тръмп на президентските избори през ноември на фона на пандемията от COVID-19, съобщава “BBC”.

Позовавайки се на “безпрецедентната криза в здравеопазването”, официалните представители заявиха, че Демократическата национална конвенция (DNC), където официално се избира кандидатът, който да представи партията, ще бъде преместена с месец.

Бившият вицепрезидент Джо Байдън в момента е първенец в надпреварата.  Конвенцията, която се очаква да затвърди номинацията му, ще се проведе през август. През последните седмици Байдън и други демократични участници призоваха за забавяне на програмата, първоначално предвидена да започне на 13 юли.

Организаторите на събитието казаха, че ще следват указанията на здравните служители. До момента повече от 5600 американци са починали от Covid-19, а над 236 000 са заразени.

Демократичната конвенция ще проведе събитието си в седмицата на 17 август в Милуоки, Уисконсин – щат в Средния Запад, който никога не е била домакин на национална конвенция преди и се очаква да бъде ключово поле за битка по време на общите избори.

Том Перес, председател на DNC, заяви, че “здравето и безопасността на нашите участници в конвенцията и хората на Милуоки са наш основен приоритет”.

“Ще продължим да поддържаме контакт с местни, щатски и федерални здравни служители, докато наблюдаваме тази плаваща (бързопроменяща се) ситуация. Демократическата партия е готова да победи Доналд Тръмп, американският народ е готов да избере демократичен президент, а аз имам абсолютното доверие, че нашият екип е готов да предостави успешна програма за нашата номинация”.

Няколко други американски щата също са забавили провеждането на първичния вот – надпреварата, която определя как ще бъдат разпределени гласовете за номинацията на DNC.

Националната конвенция на Републиканската партия първоначално беше насрочена за 24 август, като до момента не се предлагат промени в тази дата. Президентът Доналд Тръмп технически не е републиканският кандидат, докато не бъде определен за за такъв на общия сбор на партията.

Пандемията от коронавируса принуди много държави да забавят своите демократични президентски праймери. Сега Демократичната национална конвенция се разсрочва. Подобен ход беше неизбежен, тъй като вирусът продължава да се разпространява в САЩ и пик може да се очаква както след броени седмици, така и дори след месеци. Нямаше начин да се гарантира, че събирането на десетки хиляди партийни привърженици в средата на юли ще бъде не само безопасно, но логистично възможно.

Дори новата демократична дата в средата на август не е сигурно, че ще се задържи на всяка цена. А републиканската конвенция, която ще се проведе седмица по-късно, изглежда едва ли е поставена на дневен ред сега, въпреки уверенията на Доналд Тръмп.

Това съобщение е още един виден пример за това колко разрушителна е била пандемията за този политически сезон в САЩ. Това предполага, че есенната кампания ще бъде компресирана, тъй като и двете партии се подготвят за общите избори – за вниманието на обществеността и приблизително по едно и също време.

Предполагаемият кандидат за демократ Джо Байдън би имал голямата задача да изведе действащият президент Доналд тръмп от светлината на прожекторите в кампанията, която ще проведе. Предизвикателството пред него е още по-голямо.

Коронавирусната епидемия обърна наопаки американския живот, икономиката и политиката. И това е само началото. По-рано тази седмица кандидатът на демократите Джо Байдън заяви, че се съмнява, че конвенцията може да продължи, както е планирано през юли, но че партията ще направи всичко възможно нещата да проработят.

“Успяхме да го направим по средата на гражданската война, чак до Втората световна война, да имаме демократични и републикански конвенции и първични избори, както и все още да имаме обществена безопасност”, каза Байдън пред MSNBC.

Изборите за президент на САЩ ще се проведат на 3 ноември.

Превод: Диана Тодорова

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments