Русия одобрява затвора като ограничителна мярка

0
111
Москва
Снимка: Pixabay

Руският парламент одобри „антивирусен“ пакет от закони, включително лишаване от свобода за срок до 7 години, които ще бъдат прилагани при сериозни нарушения на карантинните правила, пише „BBC“.

Строгите закони и поправки влязоха в сила за рекордно кратко време, тъй като цяла Русия следва наредбите на Москва, що се касае до налагането на строги ограничителни мерки, с които се цели овладяването на пандемията от  коронавирус.

Русия е регистрирала най-високия си ръст в броя потвърдени случаи на заразени от началото на пандемията. Въпреки това официалният брой остава сравнително нисък – 2337 инфектирани и 17 смъртни случая. Това накара президента Владимир Путин да заяви, че Русия разполага с още ценно време за справяне с пандемията.

Във вторник обаче главният лекар на московската болница, в която се лекуват пациенти с Covid-19, също се оказа заразен с вируса. Денис Проценко се разходи заедно с Путин в болница „Комунарка“ преди седмица, но говорителят на президента казва, че няма нужда да се притеснение, тъй като държавният глава се тества редовно.

Най-строгото изменение в пакета от закони, а именно 7-годишната присъда, ще се прилага, ако някой, заразен с коронавирус, наруши карантината си и това причини смъртта на други хора.

Въведени са и солидни глоби за здрави хора, които просто нарушават заповедта да си останат у дома, както и ново наказание до 5 години за разпространението на опасни, фалшиви новини, свързани с пандемията. Правителството получи правомощието да обяви извънредна ситуация и да приложи нови правила и ограничения, както сметне за добре.

„Тези изменения са преди всичко превантивни стъпки и предупредителни мерки“, каза председателят на парламента Вячеслав Володин.

„Здравето и животът на нашите най-близки и най-скъпи хора зависят от това колко отговорно се държим всички“.

Руските граждани и „неработната“ седмица на Путин

От февруари насам Русия е предприела многократни стъпки за справяне с Covid-19, включително затварянето на дългата си граница с Китай и навременното изолиране на предполагаеми инфектирани пациенти.

Въпреки това в страната дълго време се разпространяваше официалното съобщение, че коронавирусът е предимно „чужд“ проблем, а Русия държи ситуацията под строг контрол.

Ето защо, когато президентът Путин призова това да бъде „неработна седмица“, неговият подбор на думи накара тълпи от хора да се отправят към южното крайбрежие, вместо да се самоизолират в къщи.

В събота в Москва улиците бяха по-тихи. Въпреки това кафенетата и ресторантите дори изградиха летни тераси, и така хората помислиха, че животът ще се върне към нормалния си ритъм, след една прекарана седмица извън работа.

В неделя вечер кметът на Москва обяви ограничителен режим, който влезе в сила незабавно. На жителите е разрешено да излизат само за работа, за посещение на най-близката аптека или магазин за хранителни стоки, както и за разходка с домашните си любимци на разстояние 100 метра от домовете им.

Властите планират да започнат проследяване на телефоните на гражданите, както прилагането на широка и усъвършенствана мрежа от камери за наблюдение, за да се следи спазването на карантината и всички нарушители на правилата да бъдат засечени.

Превод: Глория Йорданова

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments