5 нови случая на коронавирус у нас

0
831
Проф. Венцислав Мутафчийски
Снимка: Скрийншот от видео на NOVA

5 нови случая на коронавирус са регистрирани у нас. Така болните вече става 67. Вчера от Националния оперативен щаб съобщиха за още 10 заразени.

Във Военномедицинска академия са били направени 95 нови проби, от които 4 са положителни. Всички болни са били оставени за домашно лечение.

Националният оперативен щаб е обсъдил въпроса, че населението спазва мерките, които бяха приети за ограничаване на разпространението на Covid-19 у нас. Необходими са обаче нови за намаляване на събиранията на закрити пространства.

Освен това щабът ще предложи да се вземе решение не повече от двама възрастни да се събират и на открити пространства, съобщи ръководителят му проф. Венцислав Мутафчийски, предаде „Dnes.bg“.

Той даде пример с опашките пред магазините. Там е необходимо хората да бъдат на поне 2 метра един от друг. Трябва да се въведе пропускателен режим и в търговските обекти, банките, държавните институции и застрахователните компании, които продължиха да работят.

Новата забрана няма да се отнася за промишлените предприятия. Там може да се въведе начин в работа, при който на смяна да са два или три екипа.

По този начин в момента функционирала и Военномедицинска академия. Работел един екип, а друг си стоял вкъщи, след което се сменяли. Ако някой се разболеел, оставал под домашна карантина.

Мутафчийски предупреди още, че хората трябва да подготвени, че може и у нас да се стигне до ситуация като в Италия и Испания, където излизането е забранено, освен за посещения до хранителния магазин или до аптеката.

От щаба изнесоха данни и за разпространението на коронавируса по света. В Италия има 3233 нови случая, като починалите са 349. В Испания са 10 000. В Иран са 14 000. В Германия има 1359 нови заразени. Във Великобритания са 1543.

По света общият брой на заразените е 182 723.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments