Учени: Европа отбеляза рекорд за най-топла зима в историята си

0
39
Температури
Снимка: Pixabay

Учени обявиха, че през тази зима в Европа е отчетен най-високият температурен рекорд, като се предполага, че климатичната криза сериозно е допринесла за това.

Данните от Службата за изменение на климата в ЕС (Copernicus) датират още от 1855 г. По тяхна информация средната температура за декември, януари и февруари е била с 1.4 C над тази от предишния зимен температурен рекорд, който беше отбелязан през 2015 – 2016 година. Новите температурни рекорди в региона обикновено са с малки колебания спрямо предишните. Тази зима в Европа  беше с 3.4 C по-топла от измереното през периода 1981-2010 г., пишв „The Guardian“.

Нетипичната за сезона жега провали реколтата за ледено вино в Германия, а снегът, необходим за спортните събития Швеция и Русия, трябваше да се внася допълнително. В Хелзинки, Финландия, средната температура за януари и февруари беше с над 6 C по-висока от средната за 1981-2010 г. Във Великобритания високите температури вероятно ще доведат до сериозни наводнения, както през 2015 г.

„Докато тази зима беше наистина екстремно събитие само по себе си, вероятно подобен тип явления увеличават тенденцията си към достигане до крайности поради глобалното затопляне“, казва Карло Буонтемпо, директор на Службата за изменение на климата и добавя:

„Свидетели сме на толкова топла зима и това е смущаващо, но феноменът не представлява климатична тенденция. Сезонните температури, особено извън тропиците, варират значително от година на година.“

Въпреки това, учените очакват глобалното затопляне да увеличи броя на екстремните температури и това да засегне целия свят. Австралия, която претърпя катастрофални горски пожари, наскоро отчете второто си най-горещо лято, което съвсем малко по-хладно от предишното, отбелязало рекорд преди година.

В Антарктида температурата се покачи над 20° С при първото измерване през февруари,  което е с една степен повече от предишния рекорд, поставен през 1982 година.

Като цяло, 2019 г. беше втората най-гореща година по цялата планета през последните пет години, а през последното десетилетие наблюдаваме най-горещите години през последните 150. Предишната най-гореща година беше през 2016 г., но тогава температурите бяха повишени от явлението Ел Ниньо. Нивото на световните океани се е покачило рекордно през 2019 г., показвайки „необратимото и увеличаващо се“ нагряване на планетата, обясняват учени.

В Обединеното кралство, метеоролозите информираха през януари, че през 2019 г. са били счупени редица рекорди за висока температура в резултат на климатичната криза. Такъв е случаят с най-високата температура, регистрирана някога в страната: 38,7° C на 25 юли в Кеймбридж.

2020 г. е решаваща година що се касае до борбата за спиране на извънредните ситуации в климата и предотвратяването на вредните въздействия, които се влошават. Обединеното кралство ще бъде домакин на много важна среща на върха на ООН, свързана с по въпросите на климата, която ще се проведе през ноември, като се очаква плановете за намаляване на въглеродните емисии с цел избягване на драстичното повишаване на глобалните температури с 3 – 4 C, да станат още по-амбициозни.

Превод: Глория Йорданова

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments