Премиерът Борисов отива в Анкара заради мигрантите и кризата в Сирия

0
295
Бойко Борисов
Снимка: Facebook

Премиерът Бойко Борисов днес ще бъде на посещение в Анкара, където ще разговоря с турския президент Реджеп Ердоган. Във фокуса на срещата между двамата ще бъдат обстановката в Сирия и ситуацията с мигрантите.

Двамата ще обсъдят действия, които ще допринесат за изход от кризата в размирната държавата и спирането на бежанския натиск. От правителствената информационна служба подчертаха, че разговорът ще се проведе в контекста на българо-турските отношения, които са основани на принципите на добросъседство, взаимна изгода и равнопоставеност.

Срещата в Анкара е още едно потвърждение за интензивните връзки между двете страна, които са и съюзници в НАТО и регионални партньори. България разглежда Турция като важен партньор на Европейския съюз за справяне с миграционния натиск, както и в борбата срещу тероризма, при търговията, икономиката и енергийната сигурност.

Вчера премиерът Бойко Борисов обсъди обстановката в Сирия и ситуацията с мигрантите и в телефонни разговори с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и германския канцлер Ангела Меркел.

Българският министър-председател е отбелязал пред шефката на ЕК, че по нашата граница няма засилен бежански натиск и ситуацията е спокойна. От своя страна Урула фон дер Лайен е обявила, че водещ приоритет за Европейската комисия в момента е да даде увереност на Гърция и България, че имат пълната подкрепа на институцията. Тя изрази готовност да бъде оказана допълнителна помощ, включително и по линия на Фронтекс.

Малко по-рано от агенцията обявиха, че ще изпратят допълнително хора и техника по гръцко-турската и българо-турската граница. В момента в Гърция има 400 граничари от Фронтекс, а в България – 60.

Борисов е подчертал пред председателката на ЕК, че само с общи усилия и дипломация може да бъде разрешен проблемът с мигрантите дългосрочно.

Същото е заявил и на германския канцлер Ангела Меркел. Той е подчертал, че Турция не трябва да бъде оставяна сама в тази тежка ситуация и спешно трябва да й се окаже подкрепа.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments