В случай на карантина: С какви продукти да се запасим?

0
3154
Хранителни стоки в магазин
Снимка: Wikimedia commons

Германската федерална служба за защита на населението при бедствия и аварии разпространи списък с продуктите, които всеки трябва да има в случай на 10-дневна карантина. Властите дори уточняват какви са нужните количества за този период.

Ето и какво е нужно за човек:

  • 20 л вода;
  • общо 3,5 кг хляб, булгур, ориз, картофи и макарони;
  • 2,5 кг консервирани зеленчуци плюс орехи;
  • 2,6 кг мляко и млечни продукти;
  • 4 кг консервирани и сухи плодове;
  • 1,5 кг месо, риба и яйца;
  • 0,4 кг масло и растителна мазнина

Хубаво е да има готови продукти в приемливи количества като – захар, брашно, мед, бисквити, кубчета бульон и шоколад. Германските власти твърдят, че тези продукти в тези разумни количества обезпечават хранене от по 2200 калории дневно за 10 дни, без да се излиза от дома.

Препоръчва се да има медикаменти и стоки от първа необходимост катогазов котлон, свещи, фенери, батерии, средство за дезинфекция, пише „24 часа“.

Междувременно в някои градове у нас хората са започнали да се запасяват с пакетирани продукти. От търговските вериги отбелязват, че се купува предимно брашно, ориз, боб, леща, захар, олио, макарони, бульони, ядки и консерви.

Търговци от складовете на едро твърдят, че засега има достатъчно налични количества. Те обаче се опасяват, че ще се изчерпят, ако пазаруването продължи със същите темпове.

Покрай повишеното търсене на определени стоки не е изключено да си стигне до спекулативно покачване на цените. Пример за това са липсващите от няколко дни предпазни маски по аптеките. От 20 стотинки те скочиха в сряда на 1,20 лв., а в четвъртък някои ги предлагаха за 2,10 лв. бройката. По интернет вече предлагат кутия с 50 маски за 300 лева. В същото време лекарите казват, че за да е ефикасна, маската трябва да се сменя през 2 часа.

В страната засега няма случай на пациент с коронавирус.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments