Омбудсманът Диана Ковачева настоява за отлагане на промените в малките матури

0
73
Диана Ковачева. Снимка: пресцентър Омбудсман на Република България
Диана Ковачева. Снимка: пресцентър Омбудсман на Република България

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до просветния министър Красимир Вълчев, в което предлага да бъдат отложени измененията в малките матури при IV клас за следващата учебна 2020-2021 година. Искането е мотивирано с напрежението, което се е появило в обществото и получените множество жалби в институцията от педагози и родители. Най-голямо е недоволството при промяната на формата на диктовката.

Просветното министерство предвижда текстът за диктовката по български език и литература да бъде пускан от аудиозапис, вместо да бъде четен от учител, пише Dnes.bg.

Възражения от страна на педагози и родители има и срещу въведените други промени в така наречените „малки матури“ още този май. Предвижда се тогава да се проведат изпити по български език и математика за IV клас – като по-дълго време за провеждане на изпита на 60 минути, работата върху бланки, вместо да се огражда отговор, съставяне на текст в последните минути на изпита, пренасянето на отговори на друга бланка и писането с черен цвят химикал.

Според позицията на Ковачева, не е редно нововъведенията да се правят по средата на годината, а в началото. Педагозите предупреждават, че учителите все още нямат достатъчно информация, нямат и аудиофайл, по който да подготвят децата, на уебсайта на ресорното ведомство няма примерни тестове, а това правят издателствата, които „налучкват“ формата на изпита.

Ковачева е на мнение, че форматът ще стресира децата и то на фона на дискусиите в момента сред обществото, дали въобще е нужно НВО след IV клас.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments