С кацането си на Земята Кристина Кох ще стане първата жена с успешна мисия в Космоса

0
361
Кристина Кох
Снимка: NASA

Колко астронавти можете да изброите, без да се допитате до Google или Wikipedia? Нийл Армстронг и Бъз Олдрин са лесни. Това са първите мъже, кацнали на Луната. Вероятно трябва да си спомните и техния пилот-командир Майкъл Колинс, но той не е стъпвал там, така че не се брои, пише “The New York Times”.

Кристина Кох, която се завърна на Земята в четвъртък, е друго име, което може би ще запомните. Тя и Джесика Меър са първите жени, които покориха 6 космически пътеки и се върнаха обратно на Земята. Освен това постижение, Кох постави рекорд за продължително стоене в космоса и допринесе изключително много за космическата наука. Причината е, че нейната мисия, която започна през октомври, ще бъде вкарана в учебниците по история.

По този начин стана известна Сали Райд, която беше първата жена, изпратена в космоса. Тя обаче не остави следа заради работата си в разработването на роботизирана ръка в совалката, с която излетя. Във всички тези случаи това да бъдеш първи се оказа въпрос на време, а не нещо, което можеше да се контролира от централното управление на астронавтите.

Не е като да има състезание между жените да стъпят първи в космоса, напротив – може да се окаже тъкмо обратното.

Кристина Кох
Снимка: NASA

Присъствието на Кох и Меър в космоса всъщност се оказва пълна случайност. НАСА има 48 космонавти на активна служба, от които 16 жени. Първият женски космически тур трябваше да се осъществи още миналия март, а изпратените трябваше да са Ан Макклайн и Кох. Учените обаче разполагали само с един женски костюм и затова мисията не се осъществила.

Ако тогава се беше случила мисия, командира на совалката щеше да бъде Макклейн, а не Кох.

Със завръщането на Кох на Земята тя си извоюва отличие за най-дълъг престой на жена космонавт в космоса, а самата мисия беше 328 дни. (В момента американският рекордьор за най-дълъг единичен престой е Скот Кели с 342 дни в космическото пространство, а рекордьорът за кумулативно време е Пеги Уитсън с 665 дни, разпределени в три полета), В случая Кох се явява доброволно за тази мисия като част от експеримент с продължителна продължителност, но не заемаща ръковдона позиция.

По време на експедицията Кох е работила върху изследване в областта на микрогравитацията на синапа, изследвайки ролята на гравитацията и пространството и как те ще повлияят върху цялостното развитие на растението. Целта на проучването била да покаже как тези условия биха повлияли и върху човечеството. Това как виреят определени култури в космически условия е много важно за следващи мисии, които ще бъдат организирани до Марс и Луната.

По време на изследванията Кох е проучвала и поведението на огъня в космоса. Нейната работа може да помогне на космическите кораби да използват горивото по-ефективно, като се предотвратят пожари. На Земята резултатите от тази работа могат да се приложат за намаляване на газовете при изгаряне.

Кох е работила съвместно с лабораторията за студени атоми, в която веществата са охладени до около един десет-милиарден градус над абсолютната нула и стават почти неподвижни, така че учените могат да изучават поведението им чрез квантови характеристики. В два от записите присъстват и проучвания, свързани с микрогравитацията на кристалите, капилярите по кожата, функцията на бъбреците и други фактори.

Тези записи са важни, защото сигнализират за промяна в науката, подчертава изданието.

Кристина Кох
Снимка: NASA

Мисията на Джесика Меър и Кристина Кох отваря врати за нови проучвания, които са необходими на човечеството като познание за условията в космическа среда, а и как ще се отразят бъдещи мисии до Луната и Марс. В момента по-голямата част от данните за ефекта на радиацията идват от оцелелите от Хирошима. Според научните доклади радиацията засяга в по-голяма степен жените за разлика от мъжете, които в повечето случаи са леко засегнати от нея. Тези данни се използват и за изпращането на жени в Космоса, като времето е значително по-ограничено. Мисията на Кох обаче е в ход да обори тези твърдения.

Остават много въпроси, на които може да се отговори само с безопасното й завръщане на Земята. Полетните хирурзи на НАСА и учените ще разгледат промените във физиологията й по същия начин, по който са изследвали г-н Кели и г-жа Уитсън.

В бъдеще ще има и друга жена рекордьор, ще има и такава, която ще стъпи на Луната, обещават от НАСА.

Въпреки това обаче какво ще стане за в бъдеще, след като сте прочели тази статия, със сигурност ще запомните още един астронавт, оставил следа в историята на космоса.

Превод: Диана Тодорова

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments