Прокуратурата прекратява всички контакти с президентството

1
136
Президентът. Снимка: Фейсбук, Румен Радев
Президентът. Снимка: Фейсбук, Румен Радев

Прокуратурата прекратява всички контакти с президентството. Това съобщиха от държавното обвинение, предаде „Днес.бг“.

С оглед стриктното спазване на принципа за разделение на властите, главният прокурор на Република България Иван Гешев заявява, че Прокуратурата преустановява всякакви контакти с президентството. Общуването ще се извършва единствено чрез официална писмена кореспонденция. Това ще продължи до произнасянето на Конституционния съд по дело №1/2020 г. за даване на задължително тълкуване на разпоредбата на чл. 103 от Конституцията на Република България.

Мотивите за решението гласят, че е нужно да не се допускат никакви опити или съмнения за оказване на влияние над институцията.

От държавното обвинение обясниха, че по техни данни Румен Радев е извършил престъпление. Това обаче не се е случило в качеството му на президент, а на шеф на Военновъздушните сили (ВВС).

По тази причина главният прокурор на България Иван Гешев иска от Конституционния съд (КС) да се разтълкува разпоредбата от Конституцията, касаеща имунитета на Радев.

Идеята е да се установи дали може да бъде разследван, тъй като при ревизия за назначаването на Десислава Радева като пиар на ВВС се оказало, че са налични укрити документи.

От Искра.бг припомняме, че Радев подчерта, че не е извършвал нищо нередно. Посочи още, че че от главния прокурор очаква старание и реална борба с корупцията най-вече при обществените поръчки. По думите му най-важната задача на Гешев е да убеди обществото, че брани обществени интерес, а не управляващите и конкретни бизнесмени.

Началникът на кабинета на държавния глава Калоян Методиев обяви, че ако започне процедура по импийчмънт на президента, рейтингът му ще скочи от сегашните 60% на 80%.

Според него в момента сме свидетели на разграждане на държавността, защото става въпрос за записи на действащ президент. Освен това в страната имало криза след криза, свързани с вода, въздух, боклук и т.н.

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Десантчик007
Десантчик007
4 години по-рано

Записите не са на действащия преьидент,а на генерал командващ ВВС.Това ,че в тях участва Президента си е негов огромен проблем!Да бъдем точни и искрени,ген.Радев съвсем ми падна в очите,не че преди беше високо,освен в „очите“ на слепите!