Фандъкова: Намалее ли водата за София, спираме подаването за Перник

0
175
Кмет Йорданка Фандъкова
Кмет Йорданка Фандъкова. Снимка: Facebook, Архив

Кметът на София Йорданка Фандъкова изпрати позиция до медиите, в която заявява категорично, че намалее ли водата за София, подаването за Перник ще бъде спряно незабавно. Както Искра.бг ви съобщи тази сутрин се проведе среща при премиера Бойко Борисов, на която стана ясно, че правителството ще поиска количества от язовир „Белмекен“ да бъдат доставяни до миньорския град чрез водопреносната мрежа на столицата. За целта ще бъдат изградени допълнителни съоръжения, тъй като системите на София и Перник не са свързани. Това ще се случи в рамките на 30 до 45 дни.

Ето какво посочва в позицията си Фандъкова:

„Моята категорична позиция, която защитих пред правителството, кмета и областния управител на Перник е, че това предложение ще бъде внесено за обсъждане в Столичния общински съвет единствено при 100% гаранции за водоснабдяването на София.“

Тя е поискала гаранции за безвъзмездно осигуряване на допълнителните количества от язовир „Белмекен“ и да бъде монтиран спирателен механизъм преди изхода на резервоар „Мало Бучино-нов“. Това ще позволи при намаляване на водата за София, подаването за Перник да бъде преустановено.

Фандъкова е категорична, че финансирането на всички допълнителни дейности може да дойде само и единствено от държавния бюджет.

В момента 75% от водата за София се осигурява от язовир „Искър“ и 25 на сто от „Бели Искър“. Един от източниците на захранване на „Бели Искър“ е именно язовир „Белмекен“.

Фандъкова подчертава, че предложението на правителството за допълнителни 600 000 кубически метра месечно за Перник може да стане факт само след решение на Столичния общински съвет. За тази цел тя е поискала от кабинета и кмета на Перник още в понеделник да представят цялата налична информация на разширено заседание на Комисията по инженерна инфраструктура на СОС.

Кметът на София твърди, че към днешна дата водоподаването за столицата е осигурено за години напред. Годишно са необходими по 140 милиона кубически метра. Към днешна дата в язовир „Бели Искър“ има 465 милиона кубически метра, а в „Бели Искър“ – 9 милиона кубически метра.

Фандъкова е настояла правителството да поеме ангажимент за ремонт на стената на „Бели Искър“, който да започне още тази година. Освен това тя иска да бъде изградено ново трасе от язовир „Огняново“ до водопреносната система на София като резервен източник с оглед на промените в климата.

Фандъкова е категорична, че ако не бъдат изпълнени условията по гарантиране на водата за софиянци, тя няма да подкрепи внасянето на предложението на правителството за разглеждане в Столичния общински съвет.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments