Отложиха делото срещу лидера на БНС Звездомир Андронов

0
567
Делото. Снимка: Български Национален Съюз
Делото. Снимка: Български Национален Съюз

Делото срещу лидера на Български Национален Съюз (БНС) Звездомир Андронов в Комисия за защита от дискриминация (КЗД) беше отложено за 18-ти март, предадоха от организацията.

Вчера бе първото заседание на петчленния състав от КЗД. До него се стигна след жалба от председателя на организацията на евреите в България „Шалом“ Александър Оскар. В документа е записано, че думата „гост“, с която водачът на БНС е нарекъл турците, циганите, арменците и евреите в страната ни е огромна обида.

Как протече процесът?

Заседанието започна с въпрос на председателката на петчленния състав дали искат да постигнат примирие и да достигнат до разбирателство извън делото. Адвокатката на „Шалом“, представляваща Андронов отхвърли категорично предложението.

Юристката на телевизия „БиТиВи“ изяви желание за помирение, а това бе одобрено от колежката ѝ, представляваща еврейската организация. Не стана ясно какво ще представлява то, защото двете страни го обсъдиха допълнително. Медията е обвиняема по делото, защото е дала поле за изява на Андронов.

По мнение на БНС може да се очаква, че ще се оказва натиск на телевизията да не дава гласност на националистите и патриотите, ала да отразява с приоритет позициите на „Шалом“ и други сродни на тях организации.

По-късно по време на заседанието Андронов поиска един от членовете на комисията, председателката на КЗД Ана Джумалиева, да си даде отвод. Мотивите бяха за големи съмнения в безпристрастното ѝ отношение по случая.

Какви са поводите за съмненията?

Те идват, защото преди 2 години е коментирала пред „БНР“, че призовава общините да не се допускат събития, подобни Луковмарш и е показала собственото си отношение към идеите на БНС и към водача му.

Миналата година е връчила и плакет на подателя на жалбата. По този начин се твърди, че е благоразположена към него и организацията, която представлява.

Джумалиева изпълни желанието, но заяви, че е доказала, че работи безпристрастно. Това стана след кратко съвещание. По тази причина и делото се отложи. През месец март предстои да се явят единствено Андронов и „Шалом“.

Припомняме, че пред Искра.бг лидерът на Софийската организация на БНС Пламен Димитров обяви, че за тях КЗД е политическа структура и затова е допуснала делото за разглеждане.

Димитров коментира още, че България е еднонационална държава и държавотворният елемент са българите.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments