КСНС: Кризата в Ирак застрашава глобалния мир!

0
321
Заседание на КНСС.
Заседание на КНСС. Снимка: Президентсво.

Консултативният съвет по национална сигурност (КСНС) обсъди развитието на обстановката в региона на Близкия изток и потенциалните заплахи за страната ни. Изтъкнато бе, че в съвременния свят на глобализация всеки един акт на агресия и насилие има силата да предизвика последици, които носят непредвидим характер и мащаб.

КСНС изрази загрижеността си за развитието на ситуацията в Ирак и региона. Отчете и нуждата от бърза деескалация на напрежението, както и необходимостта да се действа без да се използва сила.

Президентът Румен Радев обясни, че участниците в КНСС са обединени около позицията, че случващото се е заплаха за мира в световен мащаб. Считат, че засегнатите в конфликта държави трябва да вложат усилията си за провеждането на диалог и да потърсят решение по дипломатичен начин.

.

Радев допълни, че КСНС са отправили няколко препоръки. Първата гласи, че акцентът върху необходимостта от деескалация на напрежението трябва да бъде отстоявана на всяко едно ниво.

Службите за сигурност да следят постоянно случващото се и да анализират внимателно всеки един процес. Министерството на вътрешните работи да поддържа непрестанен контакт с гражданите на България, които се намират в зоните на сражение.

Да се наблегне на сигурността на родните военнослужещи. Ако има промяна в обстановката, то да бъдат предприети допълнителни мерки, чрез които да се защити както населението, така и обектите от критичната инфраструктура на държавата.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че има заплаха за България. Налична е и за всички други страни по света.

Вътрешният министър Младен Маринов коментира, че са взети всички мерки, отговарящи на моментната ситуация.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments