100 живота на година можеше да бъдат спасени, ако на задната седалка се слага колан

0
425
Малина Крумова (в средата)
Снимка: Facebook

100 живота на година можеше да бъдат спасени, ако пътниците на задната седалка поставяха своите колани, обяви председателят на Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ Малина Крумова. Тя съобщи, че 80% от българите не изпълняват това изискване. Така се създават предпоставки за увеличаване на смъртните случаи по пътищата.

Това ще е една от темите, върху които агенцията ще съсредоточи своята работа през новата 2020 година.

Крумова съобщи пред „24 часа“ и друга тревожна статистика – около 90% от хората не знаят докога трябва да използват детско столче и го демонтират в момента, в който детето започне да се оплаква и не иска вече да стои в него. А употребата му е абсолютно задължителна докато малчуганът достигне ръст от 150 сантиметра. Детското столче спасява живот, категорична беше тя.

Крумова каза още, че основната причина за големия брой катастрофи и загинали в България е превишената и несъобразена скорост. Около 30% са предизвикани от тях. Тя подчерта, че това са два различни фактора. При несъобразената скорост става въпрос за адекватно придвижваме спрямо метеорологичните условия, пътната инфраструктура, уменията на водача и изправността на автомобила.

„Трябва да спрем да сме регистратори на пътнотранспортните произшествия, а активно да работим за промяна на средата и всичките й компоненти.“, обяви председателката на ресорната държавна агенция.

Тя съобщи, че ще бъдат сформирани екипи от различни специалисти – пътни инженери, лекари, следователи и т.н. Целта е катастрофите да бъдат изследвани с всички техни компоненти и да има заключение как се е случило и какво може да бъде направено, за да не се повтори.

Ще бъде разработена и специална методика по въпроса.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments