270 000 българи без право на глас, 1493 села – без кметове

0
209
Пенсионери
Пенсионери. Снимка: Pixabay

270 000 българи останаха без право на глас на последните избори. Причината е, че в селата с население под 350 души законът не допуска пряк избор. Там се назначава кметски наместник.

Месец след двата тура пък 1493 села все още са без кметове.

Някои градоначалници обаче решиха да организират импровизирани избори и да не назначават по свое усмотрение кметски наместници, а да се съобразят с мнението на хората, предаде „бТВ“.

В седем плевенски села бяха проведени такива вотове. Жителите им пишеха на празен лист името на човека, който искат да ги управлява. След това гласовете бяха преброени и кметските наместници – назначени.

Така в село Пирин хората си избраха досегашния кметски наместник. В това населено място кандидатите бяха двама. След преброяването се оказа, че е спечелил Пламен Петков.

В съседното село Тодорово битката беше между трима претенденти за поста. Избраният беше Янчо Итов, също досегашен кметски наместник.

В криводолското село Главаци пък жителите излязоха на протест. Причината – тяхното мнение не беше зачетено, а кметът на общината предпочете да спази разпоредбите на нормативната уредба.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments