До 31 март трябва да се изготви план за развитието на медийната среда у нас

0
277
Народно събрание
Снимка: Народно събрание, Архив

До 31 март ще трябва да бъде изготвен План за развитието на медийната среда в България. Тази задача възложиха депутатите на правителството, предаде „Фокус“.

В документа ще трябва да се състави и модел за финансиране на обществените медии, който да гарантира редакционната и финансовата им независимост. Решението е част от проект, който разисква свободата на словото. Той беше внесен от „БСП за България“. Именно те настояват новото финансиране да е през фонд „Радио и телевизия“, в който правителството да дава част от брутния вътрешен продукт, но да не се събират такси от потребителите.

Първоначално социалистите предложиха до 1 февруари следващата година Министерски съвет да предложи на Народното събрание стратегия за развитието на медийната среда у нас. След предложение на депутата от ГЕРБ Тома Биков проектът беше редактиран и вместо стратегия, правителството ще трябва да предложи план за развитието на медийната среда у нас.

До решението се стигна след бурни дебати. Представители на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ смятат, че в България има свобода на словото, защото всеки можело да говори каквото си иска. Народните представители от БСП обаче са на мнение, че няма среда за качествена журналистика, а основните проблеми са цензурата и автоцензурата.

„Цензурата върху определени теми в последните няколко месеца е очевидна. По-сериозен проблем е автоцензурата. Има страх сред колегите. Едни олигарси могат да те уволнят, ако си позволиш да напишеш не това, което трябва. Бойко Борисов освобождава един друг собственик на системата на разпространение, който я управляваше, а сега не му е необходима. Това няма да върне онези вестници, които затвориха заради монопола“, коментира депутатът от „БСП за България“ Антон Кутев, цитиран от „Дневник“.

Председателят на медийната комисия в парламента Вежди Рашидов от ГЕРБ твърди, че основният проблем са фалшивите новини. По негова инициатива към ресорната комисия е създадена работна група, която да предложи промени в Закона за радиото и телевизията.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments