Намаляват отказаните визи от САЩ за българи и в момента са 11%

0
123
Статуята на свободата, САЩ
Снимка: Pixabay

Процентът отказани от Съединените американски щати визи за български граждани намалява и в момента е около 11 на сто. През последната година е отбелязан спад с 5%. За да бъде премахнат визовият режим е необходимо отказите да бъдат сведени до под 3 на сто.

Въпросът е един от тези, които се поставя като ключов при визитата на българския премиер Бойко Борисов в Америка. Решението е на Конгреса, а не на президента Доналд Тръмп, подчерта пред „БНР“ зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев.

Той акцентира на още една благоприятна за България тенденция, а именно, че са под 1% българите, нарушили миграционните разпоредби на САЩ. Това също накланя везните в наша полза.

Междувременно от Атлантическият съвет излязоха с крайно остра позиция срещу изказването на премиера Бойко Борисов, че България е против изграждането на натовска база в Черно море.

„Чeрнoмoрcкa бaзa нa НAТO нa тeритoриятa нa Бългaрия нямa дa дoпуcнa. Aмeрикaнцитe мнoгo дoбрe знaят мoeтo oтнoшeниe пo тoзи въпрoc.“, обяви министър-председателят.

В отговор от Атлантическия съвет заявиха, че такава позиция може да има само неутрална държава, а ние сме член на Алианса и трябва да изпълняваме своите съюзнически задължения. Те заподозряха опит да се балансира между НАТО и Русия. Според тях с тези думи Борисов на практика е започнал визитата си в САЩ с фалстарт.
В Атлантическия клуб членуват бившите министри на отбрана Тодор Тагарев и Велизар Шаламанов, бившият енергиен министър Трайчо Трайков, настоящият евродепутат от ГЕРБ-СДС Александър Йорданов и други.

Георг Георгиев отговори на критиките като обяви, че „Черно море е достатъчно малък воден басейн и достатъчно много зависи от него в аспект икономика и туризъм, за да не търсим онова, което ще води до прогрес в нашия регион. Но България е лоялен и последователен партньор на НАТО.“

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments