
Бъдни вечер е онази тиха и топла вечер, в която домът ухае на ванилия, канела и споделени спомени. На трапезата задължително присъстват постни ястия, а сред най-обичаните десерти са именно напуканите сладки – красиви, меки отвътре и с характерната си снежнобяла захарна коричка. Те не са просто лакомство, а символ на уют и традиция.
Необходими продукти
- 2 яйца
- 200 г захар
- 100 мл олио
- 1 ванилия
- 1 ч.л. бакпулвер
- 1 ч.л. канела (по желание)
- 1 с.л. какао (по избор – за шоколадов вариант)
- около 400 г брашно
- пудра захар за овалване
Начин на приготвяне
Яйцата се разбиват със захарта до получаване на пухкава и светла смес. Добавят се олиото и ванилията, а след това бакпулверът и канелата. Ако предпочитате шоколадови напукани сладки, в този момент се добавя и какаото.
Брашното се прибавя постепенно, докато се получи меко и леко лепкаво тесто. Купата се покрива и тестото се оставя в хладилник за около 30–40 минути – така сладките ще запазят формата си по-добре при печене.
От охладеното тесто се оформят малки топчета с големината на орех. Всяко топче се овалва обилно в пудра захар и се подрежда в тава, покрита с хартия за печене, като се оставя разстояние между тях.
Печене
Сладките се пекат в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 10–12 минути. По време на печенето те се напукват характерно, а вътрешността им остава мека и ароматна.
Малък кулинарен съвет
Не ги препичайте – напуканите сладки са най-вкусни, когато са леко меки в средата. След изваждане от фурната ги оставете да изстинат напълно, за да се стегне захарната коричка.
Поднесени в красива чиния, напуканите сладки са идеалното допълнение към чаша билков чай или домашен компот на Бъдни вечер. Те събират в себе си простота, сладост и онова усещане за дом, което прави празника истински.
Присъединете се към нашия Телеграм
Президентът Румен Радев ще присъства на „Българската Коледа“

