Коледна мусака – празнична класика с домашен вкус

Бърза и лесна рецепта, която носи удовлетворение и уют на цялото семейство

0
17
Коледна мусака
Коледна мусака. Снимка: Искра.бг

В навечерието на Коледа българската трапеза се изпълва с аромати, които събират семейството около масата. Сред ястията, които неизменно присъстват в празничното меню, е добре познатата мусака – comfort храна, превърнала се в символ на домашния уют. Макар Коледа традиционно да се свързва с богата трапеза, рецептата за коледна мусака следва познатия стил на класическото ястие, но често се приготвя с по-качествени продукти, подбрани специално за празника.

Необходимите продукти

За основата:

600 г кайма смес (телешко и свинско)

1 кг картофи, нарязани на кубчета

1 голяма глава лук

2 моркова

2 с.л. доматено пюре

2 с.л. олио или масло

1 ч.л. червен пипер

1 ч.л. чубрица

Сол и черен пипер на вкус

За заливката:

3 яйца

400 г кисело мляко

3 с.л. брашно

Щипка сода бикарбонат

Начин на приготвяне – стъпка по стъпка

Празничната версия на мусаката започва с внимателното запържване на лука, след което се добавят морковите и каймата. Разбърква се, докато месото стане на ситни зрънца, а към сместа се включват доматеното пюре, червеният пипер и ароматната чубрица. Паралелно с това картофите се обелват, нарязват и се разпределят в тава, след което се заливат с готовата месна основа.

Всичко се допълва с около 300 мл топла вода и се пече на 200°C до готовност на картофите – приблизително 40 минути.

Междувременно се приготвя заливката, като киселото мляко се смесва със содата, за да „шупне“, след което се добавят яйцата и брашното. Получената гладка смес се излива равномерно върху вече запечената основа и се връща във фурната за още 15–20 минути до златиста коричка.

Празничният вариант

В някои български семейства коледната мусака се поднася с допълнително настърган кашкавал, добавян през последните минути на печене, или с щипка индийско орехче в заливката – малък детайл, който носи зимен аромат без да нарушава традиционния вкус.

Коледната мусака остава едно от онези ястия, които събират поколения на една трапеза. Тя съчетава простота и традиция, а топлият ѝ аромат се превръща в онзи уют, който всички асоциираме с празниците.

Присъединете се към нашия Телеграм

Игнажден е! Какви са обичаите на този ден и какво се слага на трапезата?

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете вашия коментар!
Моля, напишете името си тук