
Пълненият шаран е едно от най-емблематичните ястия в българската кухня, особено за Никулден. Съчетава ароматни подправки, сочна риба и богата плънка, която превръща обикновеното блюдо в празничен специалитет.
Шаранът традиционно присъства на трапезата за Никулден, тъй като е свързан със Свети Николай – покровител на моряците и рибарите. Но освен символиката, рибата има и богат вкус, който се подчертава прекрасно от плънки с орехи, лук, гъби или ориз.
Тази версия е по-здравословна, богата на аромати и текстури, и много по-балансирана от класическия вариант. Булгурът и сушените домати добавят средиземноморски нотки, а свежите билки правят рибата лека и елегантна.
Необходими продукти:
За рибата:
- 1 шаран – 1.8–2.2 кг
- Сол и прясно смлян черен пипер
- Зехтин
- 1 лимон
- Пресен розмарин или мащерка
За модерната плънка:
- 150 г булгур (фино или едро смлян)
- 150 г пресни гъби (печурки или шийтаке)
- 6–8 сушени домата в масло, нарязани
- 1 малка глава червен лук
- 2 скилидки чесън
- Шепа пресен спанак или рукола
- 1 ч.л. пушен червен пипер
- 1 ч.л. лимонова кора (настъргана)
- 1 връзка свеж магданоз
- 50 мл бяло вино
- От маслото на сушените домати – 1–2 с.л.
Приготвяне
Подготовка на шарана
- Почистете и измийте рибата.
- Подсушете добре и овкусете отвътре и отвън със сол, черен пипер и струйка зехтин.
- Поставете резени лимон и няколко стръка мащерка или розмарин в коремната кухина за аромат.
Модерна плънка с булгур, гъби и сушени домати
- Сварете булгура за 7–10 минути, отцедете и оставете да се охлади.
- Задушете ситно нарязания червен лук и чесън в маслото от сушените домати.
- Добавете нарязаните гъби и запържете до златисто.
- Прибавете сушените домати и булгура, разбъркайте.
- Свалете от котлона и добавете: лимонова кора, пушен червен пипер, пресен магданоз и нарязан спанак, който леко ще увехне от топлината.
- Овкусете с щипка сол и малко бяло вино (да се изпари ароматно).
Получава се плънка, която е сочна, ароматна, лека и много цветна.
Пълнене и печене
- Напълнете шарана и закрепете отвора с клечки за зъби или кухненски конец.
- Поставете рибата в тава, полейте с малко зехтин и още малко вино.
- Покрийте с фолио и печете 35–40 минути на 180°C.
- Свалете фолиото и запечете още 15–20 минути до хрупкава кожа.
Модерен начин за сервиране
- Поднесете филетирани парчета вместо цялата риба на масата.
- Добавете гарнитура от печени зеленчуци, картофи на шайби с розмарин, или свежа салата с цитрусов дресинг.
- Полейте с малко лимоново масло или сос от печенето за допълнителен аромат.
Защо тази версия е модерна?
- По-лека – без тежки мазнини;
- С балансирани вкусове – сладост от домати, умами от гъбите, свежест от лимона;
- Съвременни текстури – булгур вместо ориз, зелени листа за свежест;
- Подходяща и за празнична, и за гурме трапеза.
Присъединете се към нашия Телеграм
Магнитни бури на 7 декември 2025: Очаква ли ни повишена активност в неделя?




