Масови проверки за безопасността на продуктите за Коледа

0
66
Коледна играчка
Снимка: Pixabay

От днес стартират масови проверки за безопасността на продуктите за предстоящите празници. Те ще се извършват от инспектори от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Кампанията ще премине под мотото „Безопасна Коледа“.

Ще бъдат проверявани най-търсените продукти в този период от годината – играчки, електрически светлинни гирлянди и пиротехнически изделия. Кампанията ще обхване цялата страна. Инспекциите ще се извършват в търговски обекти, в които има голям брой клиенти.

Ще се следи за маркировка за съответствие, инструкция за употреба, формални и видими разминавания при играчките.

По време на миналогодишната кампания „Безопасна Коледа“ са били проверени общо 609 вида играчки от различни категории, марки и модели. Несъответствия са били открити при 235 от тях. Без необходимата маркировка са били 88. При 9 е имало разминавания с изискванията, 117 са били без инструкции за употребата им.

Проверени са били и 639 електрически светлинни гирлянди. Нарушения са били констатирани при 246 продукта. Най-честият проблем е бил липсата на инструкции за употреба на български език.

Що се отнася до пиротехническите изделия обект на проверка са били 309 вида. От тях са открити нарушения при 51, като най-честото е било липса на маркировка за съответствие.

При проверките проблеми са констатирани предимно във временно разкритите търговски обекти в предпразничния период.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments