
В края на септември и началото на октомври в много български домове ухае на печени чушки, домати и патладжани. Това е времето, когато се приготвя една от най-обичаните зимнини – едросмляната лютеница. Традиция, която събира семейството около огнището и пази вкуса на детството.
Необходими продукти:
-
10 кг добре узрели червени чушки
-
3 кг патладжани
-
5 кг домати
-
1 кг моркови
-
500 мл олио
-
200 г захар
-
200 г сол (на вкус)
-
2–3 глави чесън (по желание)
-
черен пипер и кимион на вкус
-
люти чушки (за любителите на пикантното)
Начин на приготвяне:
-
Запичане на зеленчуците – Чушките и патладжаните се пекат на скара или във фурна, след което се обелват и почистват от семките. Морковите се сваряват до омекване. Доматите се обелват след бланширане в гореща вода.
-
Смилане – Всички зеленчуци се прекарват през едра месомелачка, за да се запази характерната структура на едросмляната лютеница.
-
Варене – Получената смес се изсипва в голям съд и започва да се вари на слаб огън. Постепенно се добавя олиото, солта, захарта и подправките. Варенето продължава няколко часа, докато лютеницата се сгъсти и започне да се отлепя от дъното на съда.
-
Овкусяване – В края може да се добави счукан чесън и ситно нарязани люти чушки за онзи леко лютив вкус, който „отваря апетита“.
-
Затваряне – Горещата лютеница се насипва в сухи буркани, които се затварят веднага. След това се стерилизират за около 10–15 минути, за да издържат през зимата.
Вкус, който пази спомени
Едросмляната лютеница е не просто храна – тя е символ на българската трапеза. Всяка хапка напомня за времето, когато бабите подреждаха редици буркани в мазето, а децата чакаха с нетърпение първия вкус върху топла коричка хляб.
Днес можем да я приготвим по същия начин – с търпение, внимание и много любов. Защото именно това е тайната на лютеницата „като на баба“.
Присъединете се към нашия Телеграм


