
Айварът е емблематичен балкански деликатес – ароматна паста от печени червени чушки, която се поднася като разядка, гарнитура или дори основно ястие върху хрупкав хляб. Традицията да се приготвя и консервира се предава от поколение на поколение, а есента е времето, когато кухнята ухае на печени чушки. Ето една изпитана рецепта за домашен айвар, който може да се съхранява през цялата зима.
Необходими продукти:
- 5 кг червени месести чушки (капия);
- 1 кг патладжани;
- 300 мл олио или зехтин;
- 2–3 скилидки чесън (по желание);
- 2 с.л. сол;
- 1 с.л. захар;
- 1 люта чушка (по желание, за пикантност).
Начин на приготвяне:
- Подготовка на зеленчуците – Измийте чушките и патладжаните. Изпечете ги върху скара, във фурна или на котлон, докато кожата им почернее и се отделя лесно. Оставете ги в тенджера с капак или в плик, за да се задушат, след което ги обелете и почистете от семките.
- Смилане – Пасирайте или смелете на месомелачка чушките и патладжаните до хомогенна смес.
- Варене – В голям съд загрейте олиото и прибавете зеленчуковата смес. Добавете солта, захарта и чесъна (и лютата чушка, ако желаете по-пикантен вкус). Варете на умерен огън около 1,5 – 2 часа, като често разбърквате, докато сместа се сгъсти и остане само на мазнина.
- Консервиране – Горещият айвар насипете в сухи, затоплени буркани. Затворете добре с капачки и обърнете бурканите с капачката надолу за около 10 минути. Може да стерилизирате бурканите за 10–15 минути за по-дълга трайност.
Съвети от кухнята:
- За по-наситен вкус използвайте предимно червени чушки от сорт „капия“.
- Ако предпочитате по-кремообразна текстура, пасирайте айвара по-дълго.
- За автентичен балкански аромат част от чушките може да се изпекат на жар.
Как да сервираме?
Айварът е универсален: може да бъде поднесен като разядка върху препечени филии, като гарнитура към месо или риба, или да се използва като основа за сосове и пасти. А най-хубавото е, че с всяка лъжица ще усещате вкуса на късното лято.
И така – с няколко килограма чушки и малко търпение, ще имате на трапезата си истинско „червено злато“ през цялата зима.
Присъединете се към нашия Телеграм




