
В България масово се предлага фалшиво сирене, обозначавано като „имитиращ млечен продукт“. Това заяви д-р Сергей Иванов от Асоциация „Активни потребители“ в ефира на NOVA NEWS.
„Фалшивото сирене е имитиращ продукт и това е уникална категория, която съществува единствено в България“, подчерта Иванов.
Практика, забранена в ЕС
По думите му в останалите страни от Европейския съюз производството и предлагането на подобни продукти е забранено и се счита за криминално деяние. От две години в ЕС действа пълна забрана за употребата на заместители на мляко в млечните продукти.
Данни и реалност
Според официалните данни на Министерството на земеделието и храните, за половин година българите са изяли близо 6000 тона имитиращо сирене. Д-р Иванов обаче твърди, че реалното количество е в пъти по-голямо.
Рискове за здравето
Експертът посочи:
„Голяма част от здравословните ни проблеми са свързани с храната, която консумираме ежедневно.“
Според него консумацията на фалшиви млечни продукти носи риск от сърдечно-съдови заболявания и други сериозни здравословни последици.
Присъединете се към нашия Телеграм


