Какво да пием в жегата: най-добрите напитки за горещите дни

Топлинен удар? Ето напитките, които наистина помагат

0
102
Напитки за горещите дни
Напитки за горещите дни. Снимка: Искра.бг

Когато температурите надвишават 35°C, добрата хидратация не е просто препоръка – тя е въпрос на здраве. Според лекари, диетолози и международни източници като VeryWellHealth, Apollo Clinics и Times of India, има ясни фаворити сред напитките, които помагат на организма да се справи с летните горещини, без излишна захар или тежест за стомаха.

Сред тях безспорен лидер е кокосовата вода – богата на естествени електролити, като калий и магнезий, които спомагат за по-бързо възстановяване след физическо натоварване. Почти наравно по ефективност са нискомасленото мляко и растителните му алтернативи (напр. соево), които не само хидратират, но и засищат и възстановяват.

Лимонадите с щипка сол, огуречните коктейли с лимон и мента и водата, инфузирана с плодове или билки – например ягоди, босилек или праскови – превръщат ежедневното пиене на вода в ритуал на свежестта. Те не само утоляват жаждата, но и стимулират консумацията на повече течности през целия ден.

Специално внимание заслужават и традиционните кисело-млечни напитки, като индийското „чаас“, турският „айрян“ и иранският „дуг“. Те съдържат пробиотици, които подкрепят храносмилането, охлаждат отвътре и са част от вековни практики за справяне с жегата. Смутитата с манго, банан или кисело мляко също осигуряват важни хранителни вещества, фибри и освежаваща текстура.

Във време, когато пазарът залива с ароматизирани и подсладени напитки, експертите съветват да се внимава с продуктите, съдържащи кофеин и високи нива на захар. При екстремни горещини се препоръчва прием на домашно приготвени електролитни напитки, обогатени с лимон, краставица и сол – особено полезни за активни хора или при симптоми на дехидратация.

Присъединете се към нашия Телеграм

Рекорд от 50,5°C в Турция постави нова най-висока температура в Европа

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете вашия коментар!
Моля, напишете името си тук