Зеленото злато на трапезата: колко калций има в броколите и защо е важно да ги ядем по-често

Броколите не са просто гарнитура – те са пълноценен източник на калций, който често остава в сянката на млякото

0
49
Броколи
Броколи. Снимка: Искра.бг

Броколите от години са символ на здравословното хранене, но малцина знаят, че в тях се крие значително количество калций – минерал, от решаващо значение за здравето на костите, зъбите и сърдечно-съдовата система. Всъщност, в 100 грама сварени броколи се съдържат около 47 мг калций, а в суровите – около 63 мг, което ги прави сред най-добрите растителни източници на този минерал, особено за хора, които не консумират млечни продукти.

Малко, но усвоим калций
На пръв поглед цифрите може да изглеждат скромни в сравнение с млякото или сиренето. Но ключовото тук е биоусвояемостта. Калцият в броколите се усвоява от тялото по-ефективно от този в млякото – според изследвания, над 50% от калция в броколите се абсорбира, в сравнение с около 30% от млякото. Това означава, че броколите дават „повече от по-малкото“.

Ползи, които надхвърлят костите

Здрави кости и зъби
Калцият е основен строителен елемент на скелета, но заедно с витамин К, който също присъства в броколите в изобилие, той играе важна роля в поддържането на костната плътност и превенцията на остеопороза.

Сърдечна защита
Калцият подпомага нормалния ритъм на сърцето и регулира мускулните съкращения. Комбинацията от фибри, антиоксиданти и калий в броколите допълнително намалява риска от хипертония и сърдечно-съдови заболявания.

Противовъзпалително действие
Броколите съдържат сулфорафан – мощен антиоксидант, който се активира при дъвчене и подпомага борбата с хроничното възпаление, свързано с остеоартрит, диабет тип 2 и рак.

Детоксикация и имунитет
Съчетанието на калций, витамин С и други фитонутриенти превръща броколите в естествен щит срещу оксидативен стрес, укрепвайки черния дроб и имунната система.

За кого са особено подходящи?

Хора с лактозна непоносимост – броколите са чудесен алтернативен източник на калций.

Бременни и кърмещи жени – заради нуждата от допълнителен калций и фолиева киселина.

Деца и възрастни хора – за развитие и поддържане на здрава костна структура.

Как да ги приготвим, за да запазим калция?
Най-добре е да се приготвят на пара за 3–4 минути или да се задушат леко. Варенето във вода за дълго време може да отнеме част от минералите. Добавянето им към салати, смутита или като гарнитура към основни ястия е лесен начин да обогатим ежедневното меню с полезни вещества.

Присъединете се към нашия Телеграм

Жител сигнализира: ремонтът на пътя към Бродилово е заплаха за шофьорите

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете вашия коментар!
Моля, напишете името си тук