Лесна рецепта за летен уикенд: миди с вино, девесил и лимон

Ароматна рецепта, с която ще се пренесете край морето без да напускате дома си

0
133
Миди с девесил и вино
Миди с девесил и вино. Снимка: Искра.бг

Ароматът на море, глътка охладено бяло вино и апетитна чиния с миди — това е вкусът на лятото, който мнозина търсят, но малцина си позволяват да пресъздадат у дома. Истината е, че мидите не са сложни за приготвяне, особено ако имате под ръка една подценявана, но мощна българска подправка: девесилът.

Тази класическа рецепта за миди с вино и девесил съчетава простотата на традиционната морска кухня с магията на ароматните билки от градината. Подходяща е както за вечеря с приятели, така и за романтична вечер за двама.

Необходими продукти (за 2-3 порции):

1 кг пресни черупчести миди (добре измити и почистени)
2 с.л. зехтин или масло
1 малка глава лук, нарязан на ситно
3 скилидки чесън, смачкани
200 мл сухо бяло вино
1 малка връзка пресен девесил (може и сушен – около 1 ч.л.)
Сол и черен пипер на вкус
Прясно изцеден сок от половин лимон
Пресен магданоз за поръсване (по желание)
Хляб или франзела за сервиране

Начин на приготвяне:

  1. Подготовка на мидите – Измийте добре мидите под студена вода. Изхвърлете всички, които са отворени и не се затварят при леко почукване. Почистете ги с четка и отстранете „брадите“, ако има такива.
  2. Соте с аромат – Загрейте зехтина или маслото в дълбок тиган или тенджера с капак. Задушете лука за 2-3 минути, след това добавете чесъна и разбъркайте за още 1 минута, докато ароматите се освободят.
  3. Време за вино и девесил – Добавете мидите, залейте с бялото вино и поръсете с наситнения девесил. Покрийте съда с капак и оставете да се задушават на умерен огън за около 6-8 минути — докато мидите се отворят. Разклатете леко съда 1-2 пъти по време на готвенето.
  4. Финален щрих – Отворените миди са готови за сервиране. Изхвърлете тези, които са останали затворени. Подправете с лимонов сок, сол и черен пипер на вкус. По желание поръсете с пресен магданоз.
  5. Сервиране – Поднесете горещи с резени хляб за топене в ароматния бульон – истинското богатство на ястието.

Защо девесил?

Девесилът, известен още като „любиче“, има мощен, леко пикантен вкус и аромат, напомнящ на целина и магданоз едновременно. В българската кухня той често се използва за супи и меса, но малцина го използват в морски ястия. А всъщност девесилът подчертава вкуса на мидите по начин, по който малко други билки могат — с дълбочина и свежест, която допълва морския характер на ястието.

Съвет от кухнята

Изберете качествено вино, което бихте пили и с храната — то ще направи бульона още по-богат и фин. И не се колебайте да добавите още девесил по време на готвенето, ако обичате интензивен билков аромат.

Вкусът на лятото може да бъде в чинията ви за по-малко от половин час. Опитайте тази рецепта за миди с вино и девесил и ще се пренесете на морския бряг, без да напускате дома си.

Присъединете се към нашия Телеграм

Хороскоп за 16 юни: Ден за действие или за пауза?

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете вашия коментар!
Моля, напишете името си тук