Гръцка мусака с тиквички: лято в чиния

Лека, ароматна и идеална за топлите дни – класиката с нов прочит

0
1592
Гръцка мусака с тиквички
Гръцка мусака с тиквички. Снимка: Искра.бг

Мусаката – традиция с вкус на слънце и спомени. Гърците ѝ дават душа с канела и зехтин, българите – с картофи и кайма, а всяко семейство има своя собствена интерпретация. Това лято ви предлагаме един лек и изненадващо свеж вариант: гръцка мусака с тиквички. Подходяща за топлите дни, тя съчетава зеленчукова нежност, богат вкус и малко Средиземноморие в чинията.

Необходими продукти (за 4 порции):

За зеленчуковата основа:

  • 3 средно големи тиквички;
  • 2 средни картофа (по желание за допълнителна плътност);
  • Зехтин за запичане;
  • Сол и черен пипер.

За каймата:

  • 400 г телешка кайма;
  • 1 глава кромид лук, ситно нарязан;
  • 2 скилидки чесън, пресовани;
  • 1 настърган домат или 200 мл доматен сок;
  • 1/2 ч.л. канела;
  • 1/2 ч.л. сушен риган;
  • Сол и черен пипер на вкус;
  • Зехтин.

За бешамеловия сос:

  • 50 г масло;
  • 3 с.л. брашно;
  • 500 мл прясно мляко;
  • 1 яйце;
  • Щипка индийско орехче;
  • Сол и бял пипер;
  • 50 г настърган пармезан или жълто сирене.

Начин на приготвяне:

  1. Пригответе тиквичките: Нарежете тиквичките на тънки колелца или надлъжни ленти. Подсолете ги леко и ги оставете да се отцедят 15 минути. След това ги подсушете с кухненска хартия и ги запечете на сух тиган или грил тиган с малко зехтин, докато леко покафенеят.
  2. Пригответе плънката: Задушете лука и чесъна в зехтин. Добавете каймата и гответе, докато стане златиста. Прибавете домата/доматения сок, канелата, ригана, сол и черен пипер. Оставете да къкри, докато сосът се сгъсти (около 10-15 минути).
  3. Пригответе бешамела: Разтопете маслото в тенджера, добавете брашното и разбъркайте до златисто. Постепенно добавяйте млякото при непрекъснато бъркане. След като се сгъсти, отстранете от огъня, подправете с индийско орехче, сол и пипер. Когато се охлади леко, добавете яйцето и половината от настърганото сирене.
  4. Сглобяване: В намазнена тава подредете ред тиквички (или ред картофи, ако използвате), покрийте с каймата, след това още един ред тиквички. Завършете с бешамеловия сос и поръсете останалото сирене отгоре.
  5. Печене: Печете в предварително загрята фурна на 180°C за около 35-40 минути или до златисто.
  6. Оставете да почине: След изваждане от фурната, оставете мусаката да се охлади поне 15 минути – това ще я направи по-лесна за разрязване и по-вкусна.

Съвет от кухнята:

Мусаката с тиквички се комбинира чудесно с чаша охладено бяло вино, прясна салата с лимонов дресинг и… гледка към морето – дори само на мисъл.

Лято е време за експерименти. А когато те ухаят на риган и топъл зехтин – просто няма как да сгрешите.

Присъединете се към нашия Телеграм

Мусаката на баба, но с колбас: вкус на лято и носталгия

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете вашия коментар!
Моля, напишете името си тук