Мусаката – традиция с вкус на слънце и спомени. Гърците ѝ дават душа с канела и зехтин, българите – с картофи и кайма, а всяко семейство има своя собствена интерпретация. Това лято ви предлагаме един лек и изненадващо свеж вариант: гръцка мусака с тиквички. Подходяща за топлите дни, тя съчетава зеленчукова нежност, богат вкус и малко Средиземноморие в чинията.
Необходими продукти (за 4 порции):
За зеленчуковата основа:
- 3 средно големи тиквички;
- 2 средни картофа (по желание за допълнителна плътност);
- Зехтин за запичане;
- Сол и черен пипер.
За каймата:
- 400 г телешка кайма;
- 1 глава кромид лук, ситно нарязан;
- 2 скилидки чесън, пресовани;
- 1 настърган домат или 200 мл доматен сок;
- 1/2 ч.л. канела;
- 1/2 ч.л. сушен риган;
- Сол и черен пипер на вкус;
- Зехтин.
За бешамеловия сос:
- 50 г масло;
- 3 с.л. брашно;
- 500 мл прясно мляко;
- 1 яйце;
- Щипка индийско орехче;
- Сол и бял пипер;
- 50 г настърган пармезан или жълто сирене.
Начин на приготвяне:
- Пригответе тиквичките: Нарежете тиквичките на тънки колелца или надлъжни ленти. Подсолете ги леко и ги оставете да се отцедят 15 минути. След това ги подсушете с кухненска хартия и ги запечете на сух тиган или грил тиган с малко зехтин, докато леко покафенеят.
- Пригответе плънката: Задушете лука и чесъна в зехтин. Добавете каймата и гответе, докато стане златиста. Прибавете домата/доматения сок, канелата, ригана, сол и черен пипер. Оставете да къкри, докато сосът се сгъсти (около 10-15 минути).
- Пригответе бешамела: Разтопете маслото в тенджера, добавете брашното и разбъркайте до златисто. Постепенно добавяйте млякото при непрекъснато бъркане. След като се сгъсти, отстранете от огъня, подправете с индийско орехче, сол и пипер. Когато се охлади леко, добавете яйцето и половината от настърганото сирене.
- Сглобяване: В намазнена тава подредете ред тиквички (или ред картофи, ако използвате), покрийте с каймата, след това още един ред тиквички. Завършете с бешамеловия сос и поръсете останалото сирене отгоре.
- Печене: Печете в предварително загрята фурна на 180°C за около 35-40 минути или до златисто.
- Оставете да почине: След изваждане от фурната, оставете мусаката да се охлади поне 15 минути – това ще я направи по-лесна за разрязване и по-вкусна.
Съвет от кухнята:
Мусаката с тиквички се комбинира чудесно с чаша охладено бяло вино, прясна салата с лимонов дресинг и… гледка към морето – дори само на мисъл.
Лято е време за експерименти. А когато те ухаят на риган и топъл зехтин – просто няма как да сгрешите.
Присъединете се към нашия Телеграм


